1

Wandel door Den Haag met Jan Siebelink

Dwaal door Nederland met de Literaire Routes-app

Alle wandelroutes Nieuws door
Foto 1. Download de app en ga op pad! Foto: Literatuurmuseum.

7 augustus 2018 Cultuur Landelijk Het Den Haag uit de boeken van Jan Siebelink en het Amsterdam van Harry Mulisch. De Hollandse steden zijn vaak inspiratiebron voor bekende literaire talenten van Nederlandse bodem. Het Literatuurmuseum heeft een app gelanceerd, de Literaire Routes-app. Deze laat je dwalen door het Nederland uit de literatuur!

Volg bekende schrijvers

Met een smartphone in je hand, wandel je door het hele land. Tenminste, als je de Literaire Routes-app download. Deze app laat je in voetsporen van bekende Nederlandse schrijvers treden, van Jan Siebelink tot Yvonne Keuls. Stap met Louis Couperus door Den Haag, wandel met Simon Vestdijk in Harlingen, bezoek met Harry Mulisch Amsterdam. Er is meer Den Haag te vinden in de app; ook aan Jan Siebelink en Yvonne Keuls is een wandeling gewijd. De zesde route voert je door het bij schrijvers en dichters geliefde rust- en inspiratieoord Noordwijk.

Ook interessant: de A.F.Th. van der Heijden-wandeling door Geldrop. Uitrusten van deze route kan op de vijf A.F.Th. van der Heijden-bankjes die langs de route zijn geplaatst. De wandeling begint en eindigt bij Kasteel Geldrop en brengt je door het buitengebied en de wijken Hulst, Skandia, Braakhuizen Zuid en Braakhuizen Noord.

Stop op bijzondere plekken

De zeven routes van de app voeren je langs plekken die een rol spelen in de boeken of het privéleven van de schrijvers. Anekdotes, citaten en levensfeiten passeren de revue. Zo kun je Arnon Grunberg op de voet volgen door Amsterdam-Zuid. Zo'n anderhalf uur lang wandel je door Amsterdam en stop je op twintig plaatsen. Bij elke stop is een bijhorende passage uit het werk van Grunberg te beluisteren. En bij verschillende routes, van bijvoorbeeld Simon Vestdijk en Yvonne Keuls, hoor je de auteur zelf ook.

Volle accu

Het is aan te raden om met een volle accu te vertrekken of om een powerbank mee te nemen. De Literaire Routes-app verbruikt namelijk best veel batterij. Om batterij te sparen, is het mogelijk om de route thuis alvast te downloaden via wifi. Het Literatuurmuseum adviseert daarnaast om goed op te letten tijdens het wandelen. De Mulisch-wandeling voert namelijk dwars door het centrum van Amsterdam, inclusief drukke verkeerssituaties. Vergeet je koptelefoon niet!

De Literaire Routes-app van het Literatuurmuseum kan gratis worden gedownload in de App Store voor iOS en Google Play voor Android.
Foto 2. Wandel door literaire plekjes in Den Haag. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-08-07 08:58:44 · Gepubliceerd: 7 augustus 2018 - 2492