Wow! Wat is er veel te doen tijdens de Maand van de Geschiedenis

Maak de komende weken je eigen tocht door het verleden

Nieuws door
Foto 1. Waan je tijdens de Maand van de Geschiedenis in de zestiende eeuw in het preHistorisch Dorp Eindhoven. Foto: preHistorisch Dorp

archief oud artikel 30 september 2018 Geschiedenis Landelijk Het grootste geschiedenis evenement van Nederland komt er weer aan: de maand van de geschiedenis. Met festivals, muziek, aparte tentoonstellingen en speciale spellen. Thema van dit jaar? Opstand!

Door heel het land kun je in oktober naar bijna 800 talks, tours, festivals, colleges, films en rondleidingen. Tsja, hoe maak je daar nou een keuze uit? Het makkelijkst is om te kijken wat bij jou in de buurt wordt georganiseerd en daarvan genieten. Maar misschien nog leuker: volg één van de drie routes die zijn uitgezet en leer alles over de Tachtigjarige Oorlog, het verzet in de Tweede Wereldoorlog of de Oproerkraaiers die Nederland heeft gekend. Kom er bijvoorbeeld in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam achter wat een bierproeverij te maken heeft met in opstand komen! Kun je er meteen het Opstandspel spelen.
Onze tips voor de Maand van de Geschiedenis:

1. Reis terug naar de Tachtigjarige Oorlog

EINDHOVEN - Waan jezelf even echt in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, door op tijdreis te gaan in het preHistorisch Dorp! Kies de historische kleding die bij jou past en verander in een 16e eeuwse musketier, adellijke dame, boer of edelman. Natuurlijk ga je ook op de foto in de historische photoboot. Van 1 tot en met 28 oktober, dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur.

2. Beleef het verzet alsof je er zelf bij bent

OOSTERBEEK - Wist je al dat ook tieners veel in het verzet hebben gedaan? En dat de verzetsacties rond de Slag om Arnhem niet zomaar lukrake acties waren, maar dat daar een goed georganiseerd netwerk achter zat? Je ziet én beleeft het in het Airborne Museum, dankzij bijzondere decors en veel geluids- en beeldeffecten. Zo lijkt het alsof je er zelf bij bent!

3. Bekijk het verhaal van drie verzetsheldinnen

VUGHT - Johanna ‘Hannie' Schaft – bekend als ‘het meisje met het rode haar' – en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen behoren tot onze bekendste verzetshelden. In de oorlog waren zij de drie meest gezochte vrouwen van Nederland. Hun verhaal zie je in Kamp Vught. Verteld door de ogen van Hannie, wat je als het ware in de expositie trekt. Tot en met 31 oktober, met Museumkaart vrij entree.

4. Loop de kunstroute langs de vroegere barricades

AMSTERDAM - De krakersbeweging, de bezetting van het Maagdenhuis en de feministische demonstraties van Dolle Mina, het begon allemaal in Amsterdam. Loop in oktober langs de plekken waar het in de jaren zestig allemaal gebeurde! Volg de wandlroute 'kunst op de barricades' met een gids die er alles over weet te vertellen.

5. Beleef de geschiedenis via verhalen en muziek

UTRECHT - Anders en apart: bekende muzikanten en schrijvers werken samen met musea om je History in Concert te brengen. In een unieke combinatie van muziek, geschiedenis en gesprekken belichten zij thema's uit de Nederlandse geschiedenis. Zo hoorde je de geschiedenis nog nooit. Op 16 oktober in TivoliVredenburg.

Goed om te weten

Foto 2. In de tentoonstelling Het Netwerk beleef je drie verzetsverhalen alsof je er zelf bij bent. Foto: Airborne Museum Hartenstein

Laatst gewijzigd: 2018-10-01 11:22:46 · Gepubliceerd: 2018-09-28 16:28:23 - 1345

Activiteiten Het preHistorisch Dorp

Vanaf volgende week te bezoeken

Openingsweekend preHistorisch Dorp


Na een stille winterperiode is het op zaterdag 30 maart eindelijk zover: het preHistorisch Dorp opent haar poorten voor een nieuw seizoen! Tijdens het paasweekend, van 30 maart tot en met 1 april,...

Later dit jaar

Vikingfest


Met Pinksteren is het weer zover: van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei strijken er honderden Vikingen in het preHistorisch Dorp neer. Het is tijd voor Vikingfest!

Middeleeuwse Jaarmarkt


De zomer is bijna ten einde en dat viert het preHistorisch Dorp met een groot middeleeuws jaarfeest op 24 en 25 augustus. In het openluchtmuseum van Eindhoven is er een grote jaarmarkt in...