Eten als kunst op de expositie 'De smaak te pakken'

Niet om op te eten, wel om naar te kijken

Gorcums Museum Nieuws door
Foto 1. Krijg ook de smaak te pakken in het Gorkums Museum. Hier kijk je even heel anders naar ons voedsel. Foto: DagjeWeg.NL

archief oud artikel 3 november 2018 Cultuur Gorinchem, Zuid-Holland Geheimzinnige zakken aan haken, een lijf van gesponnen suiker, een lekkere snack uit een 3D-printer: zo zie je je eten normaal niet. Op de expositie 'De smaak te pakken' in het Gorcums Museum wel! En dat is een heel bijzondere ervaring. Je ziet een appel niet als iets om in te bijten, maar door de ogen van de kunstenaar. Onderdeel van de expositie is het Foodlab, vol smaakvolle activiteiten.

Groenteafval is eigenlijk best heel mooi

Met de expositie 'De smaak te pakken' gaat een lange wens in vervulling van het Gorcums Museum. Omdat eten noodzaak is, maar ook emotie. En al eeuwenlang een inspiratie voor kunstenaars. Neem een kijkje in een keuken van de zeventiende eeuw, met veel oog voor detail geschilderd door Jan Olis. Zie wat de toekomst misschien brengt in de vorm van een gezonde snack uit een 3D printer. En wie had gedacht dat groenteafval eigenlijk best wel mooi is? Kunstenares Angelique van der Valk laat het je zien met haar kunstwerken. Hé, een echt keukentje midden in de expositie.... Maar wel één waar elk voorwerp net even anders is.

Kinderen maken hun eigen kunstwerk

Deze tentoonstelling is ook erg leuk voor kinderen. Want: een appel en een peer als kunst? Of een wortel met vleugels? Dat inspireert! Na een korte rondleiding door de expositie mogen ze dan ook zelf aan de slag en met verschillende materialen hun eigen kunstwerk maken.

Foodlab

Onderdeel van de expositie is een foodlab, met een smaakvol activiteitenprogramma. Je kunt meedoen aan een cursus Food Art. En lezingen en workshops volgen rondom allerlei aspecten van voedsel, de voedselindustrie en eetgewoonten in verschillende culturen. Ook de kunstzinnige bereiding van voedsel en het onttrekken van kleurstoffen uit voedsel komen aan bod.

Goed om te weten

  • De expositie is tot en met 10 maart 2019 te zien in het Gorcums Museum;
  • Kijk voor het programma van het foodlab even op de site van Gorcums Museum;
  • Het Gorcums Museum vind je midden in het centrum van Gorinchem. Er is altijd voldoende parkeergelegenheid op loopafstand (zondags gratis) in parkeergarage Kazerneplein of op de Groenmarkt naast het museum. Vanaf NS-station Gorinchem is het tien minuten lopen naar het museum;
  • Wist je dat Gorinchem een prachtig oud vestingstadje is? Ga dus zeker ook even op ontdekkingsreis buiten het museum. Meer tijd? Maak er een dagje Vestingdriehoek van.
Foto 2. Met de 3D-printer binnen vijf dagen plantjes en paddestoelen op een eetbare voedingsbodem: mmmm! Dat is Edible Growth door Chloë Rutzerveld. Foto: Chloë Rutzerveld
Foto 3. Wie even wat langer kijkt ziet heel veel in deze keuken. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Ja, dit is een suikerspin. Maar dan één om naar te kijken in plaats van op te eten. Verraderlijk Zoet door Martine Poot. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. Een kijkje in een keuken uit de zeventiende eeuw, gecropt voor DagjeWeg.NL. Schilderij van Jan Olis, 'Vrouw met vis, man met kruik'. Foto: Gorcums Museum

Laatst gewijzigd: 2018-11-05 15:02:41 · Gepubliceerd: 3 november 2018 - 1100