Duik 2019 in! 5 leuke nieuwjaarsduiken

Ga een dagje uit in de kerstvakantie! | Nieuws door

Scheveningen te ver? Hier zijn ook leuke nieuwjaarsduiken

29 december 2018 Cultuur Landelijk Iedereen kent de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen, maar Nederland zit vol nieuwjaarsduiken! Deze waanzinnige oer-Hollandse traditie wordt van het uiterste puntje van Limburg tot helemaal bovenin Groningen gevierd. Hieronder vijf mooie duiken op een rij. Waar je ook 2019 in plonst: houd je aan de duikregels - check ze onderaan.

Foto 1. Duik 2019 in met een nieuwjaarsduik! Foto: Unox Nieuwjaarsduik © Rutger Geerling.

Duiken in een dorp

DRACHTEN, FRIESLAND - Hoezo nieuwjaarsduik op het strand? In Friesland kan dat ook gewoon in een vijver. Duik vlak naast Zwembad De Welle het nieuwe jaar in tijdens de nieuwjaarsduik in Drachten! Het is al de elfde keer dat de Reddingsbrigade Drachten de duik organiseert. Om 14:00 uur wordt het startsein gegeven. Wie het te koud vindt om kopje onder te gaan is ook welkom om de duikers van morele support te voorzien. Fijn: na de tijd mag je bij het zwembad lekker warm douchen. Ba afloop krijg je natuurlijk een Unox muts, het beroemde vaantje én staat er een dampende kop erwtensoep voor je klaar.

Plons het nieuwe jaar in

DOMBURG, ZEELAND - Al sinds 2008 een begrip: de nieuwjaarsduik in Domburg op Strand Noordduine. Plons hier fris het nieuwe jaar in met de Reddingsbrigade! Natuurlijk krijg je na die tijd een bakkie snert en een kekke Unox wintermuts. Ook hier start de duik om 14:00 uur - leuk idee dat overal in het land op verschillende plekken mensen als een malle het water inrennen. Met waarschijnlijk her een der een gillende twijfelaar.

Winterse duik in een zwembad

AALSMEER, NOORD-HOLLAND - De locatie van de nieuwjaarsduik in Aalsmeer is al jaren dezelfde: natuurzwembad Het Oosterbad. Een winterse duik in een zomers zwembad! Piet Paulusma had eerder dit jaar een strenge winter voorspeld - valt onwijs mee - dus de organisatie is al voorbereid op het ergste. Er zijn dus winterse lekkernijen in overvloed. Bedankt, Piet. De duik begint om 14:00 uur.

Bron van de nieuwsjaarsduik

WIERDEN, OVERIJSSEL - Minder bekend dan de landelijke nieuwjaarsduik, maar toch echt dé nieuwjaarsduik. De nieuwjaarsduik in Wierden op het strand van Het Lageveld. Hier ontstond onze gekke Hollandse traditie tijdens kerst in 1959. Dan nemen Ok van Batenburg en zijn vrienden een duik in Het Lageveld. Dit bevalt Ok zo goed dat hij 1 januari 1960 nog een duik neemt, dit keer met zijn hele zwemvereniging. Zelfs de snert was al van de partij, dankzij de moeder van Ok. Bam: een traditie werd geboren and the rest is history. De duik begint 1 januari om 13:00 uur.

Vlugge duik in Vught

VUGHT, NOORD-BRABANT - Het startschot van de nieuwsjaarsduik in Vught luidt om 13:00 uur. Begin 2019 lekker fris met een dolle duik bij IJzeren Man. Trotseer de kou en krijg er een Unox muts en lekker warme kop soep voor terug. Voor wie wat extra motivatie nodig heeft om het letterlijk ijskoude water te trotseren: met je deelname maak je kans op een Strandhuys cadeaubon ter waarde van € 30,-.

Tips voor een nieuwjaarsduik

  • Smeer je vooraf in met Vaseline; het laagje vet helpt tegen de kou;
  • Eet als een atleet; oer-Hollandse kost is een perfecte maaltijd voor een topsporter;
  • Doe een warming-up en houd je lijf op temperatuur door te blijven bewegen;
  • Kleed je voor zover mogelijk lekker warm aan, ook tijdens de duik. Muts, handschoenen; de hele rataplan;
  • Niet treuzelen, maar opwarmen! Droog je na de duik zo snel mogelijk af om op temperatuur te komen;
  • Na afloop kleed je je uiteraard lekker warm aan; neem goede sokken en een extra trui of jas mee!
Foto 2. Een frisse start van het nieuwe jaar. Foto: Unox Nieuwjaarsduik © Rutger Geerling.
Laatst gewijzigd: 2018-12-28 11:18:02 · Gepubliceerd: 2018-12-28 10:05:19 - 695