1

The Beatles zoals je ze nog nooit hebt gezien

Expositie geeft een kijkje in het leven van de Fab Four

5&33 Gallery Amsterdam Nieuws door
Foto 1. The Beatles aan het repeteren in de Donmar Rehearsal Hall, Londen, 1964. Van links naar rechts Paul McCartney, George Harrison en John Lennon. Ringo Starr ontbreekt op deze foto. Foto: Robert Whitaker.

archief oud artikel 22 januari 2019 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Duizenden gillende meiden, jonge mensen die in de grachten springen en ouderen die er schande van spreken. The Beatles kwamen in hun hele carrière maar één keer naar Nederland, in 1964. Voor hun optreden in het dorp Blokker maakten ze een rondvaart door Amsterdam en heel de stad was in rep en roer. Nu, 55 jaar later, zijn ze even terug in een expositie vol unieke foto's: Unseen Beatles. Misschien wel de laatste kans om deze foto's te zien, want de eigenaar gaat ze verkopen.

Inkijkjes achter de schermen

George Harrison starend naar een stuk papier. Ringo Starr die een krant leest. John Lennon thuis met zijn toenmalige vrouw Cynthia, hun zoontje Julian en met schoonmaakspullen. Een close-up van Paul McCartney die omlaag kijkt. Alle vier pratend in een studio, zittend in een tuin met hun manager, onderuit op de bank met de voeten op een salontafel.... Op de expositie 'Unseen Beatles' in 5&33 Gallery in Amsterdam zie je van 24 januari tot en met 16 maart niet de standaard concertfoto's of The Beatles zwaaiend naar hun fans. Deze foto's geven je een beeld van The Beatles achter de schermen.

Zelfs de foto's waar John, Paul, Ringo en George voor poseerden zijn anders. Netjes in een pak in een studio, maar allemaal met een open paraplu. Of met bezems. Verkleed. Met daartussen misschien wel de beroemdste foto uit die tijd: The Beatles in slagersjassen, terwijl ze hompen rauw vlees en poppenhoofden vasthouden. Het is de foto voor de hoes van het album 'Yesterday and Today', waarmee ze protesteerden tegen de Vietnamoorlog.

140 bijzondere foto's

De foto's zijn gemaakt door Robert Whitaker, de 'hoffotograaf' van The Beatles van 1964 tot 1966. Hij was de enige fotograaf die mee mocht reizen tijdens hun World Tour in 1964. Whitaker raakte bevriend met de Fab Four, vooral met John Lennon. De samenwerking ging door toen ze terug waren in in Londen, waar The Beatles woonden en Whitaker zijn studio had. Daar experimenteerde hij graag en The Beatles werkten mee.

Die experimenten leverden ook het topstuk uit de collectie op: een foto waarop John, Paul, Ringo en George piepschuim planken kapot slaan. De foto is vooral bijzonder, omdat het kapotte piepschuim is verwerkt in de passe-partout rondom de foto, compleet met de peuken die The Beatles erin hadden uitgedrukt. Whitaker maakte duizenden foto's in die jaren. Op de expositie zie je er zo'n 140.

Laatste kans om de foto's te zien

De foto's komen allemaal uit de privéverzameling van een Nederlander: Ivo de Lange. De Lange was bevriend met Whitaker tijdens diens leven en kocht in de loop der jaren steeds meer van zijn Beatles foto's. De verzameling foto's van De Lange heeft ondertussen al een eigen World Tour gehouden. Nu stelt hij ze nog één keer ten toon, voor hij ze verkoopt. Dit is dus misschien de laatste keer dat je ze kan zien, want het kan best dat een nieuwe eigenaar ze niet meer zal uitlenen voor exposities.

Weetjes

  • De expositie 'Unseen Beatles' is van 24 januari tot en met 16 maart, bij 5&33 Gallery in Amsterdam, tussen 10:00 uur en 22:00 uur. De toegang is gratis;
  • Je vindt 5&33 Gallery op de hoek Martelaarsgracht en de Prins Hendrikkade, op zeer korte loopafstand van het Centraal Station in Amsterdam;
  • Combineer je bezoek met een gezellig dagje uit in Amsterdam;
  • Meer weten over The Beatles? Bezoek dan ook een keer het Beatles Museum.
Foto 2. Robert Whitaker (1939-2011), die van 1964 tot in 1966 de 'hoffotograaf' was van The Beatles. Bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Frans Paalman
Foto 3. Links: The Beatles gefotografeerd in Sheriff Road Studio, Londen 1965. Rechts: 'Umbrella', genomen in Perthshire, Schotland 1964. Foto: allebei van Robert Whitaker.

Laatst gewijzigd: 2019-01-23 14:49:03 · Gepubliceerd: 22 januari 2019 - 2079