1

Dagje terug in de tijd in de voorjaarsvakantie

Word soldaat in de achttiende eeuw of ga naar de middeleeuwen

Dagje uit in de voorjaarsvakantie Nieuws door
Foto 1. Verkleed jezelf als een echte Romein. Foto: Museumpark Archeon

archief oud artikel 26 februari 2023 Geschiedenis Landelijk Stap deze voorjaarsvakantie een dagje in het verleden. Dwaal door een vestingstad, leer hoe je een geweer moet gebruiken of ga op speurtocht in een kasteel. We hebben de zes leukste tijdreizen voor je op een rij gezet. Bon voyage!

Militaire activiteiten op een slot

POEDEROIJEN - De agenda van Slot Loevestein staat boordevol stoere, leuke en leerzame activiteiten. Luister naar spannende verhalen, laat buskruit ontploffen en speel het waterspel waarbij je de vesting onder water laat lopen. Heb je het in je om soldaat te worden en te leren hoe je moet schieten tijdens een hevige strijd? Op 25 en 26 februari is er een nieuwe soldatenlichting op Loevestein. Ontdek hoe je een geweer moet laden, hoe het is om in een groep te vechten of hoe je jezelf kunt beschermen tegen een aanval. Grijp de voorjaarsvakantie als laatste kans om de tentoonstelling Denkend aan water te bezoeken. Dit is een expositie waarbij je erachter komt wat de stand van het water is en wat water betekent voor Loevestein, de regio én heel Nederland. De interactieve tentoonstelling is nog te zien tot en met 5 maart.

Foto 2. De tentoonstelling Denkend aan water is nog tot en met 5 maart te bezoeken. Foto: Slot Loevestein © Mike Bink

Reis door de tijd

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bij Archeon maak je een reis door de tijd. Begin in de prehistorie bij de jager-verzamelaars en bezoek één van hun hutten. Ontmoet de allereerste boeren en reis door naar een Romeins stadje. Hier kun je exerceren met de Romeinse soldaten en genieten van een armmassage in het badhuis. In de voorjaarsvakantie is er extra veel te doen in het museumpark! Leer boogschieten, zwaardvechten en maak je eigen vilten armband. Bewoners delen spannende verhalen uit het verleden en Tovenaar Trucasius zet een betoverende familievoorstelling neer. Ook is er een tentoonstelling over een wereld vol goden.

Foto 3. Reis door de prehistorie, de middeleeuwen en de Romeinse tijd in Archeon. Hier komen vervlogen tijden en oude ambachten tot leven. Foto: Museumpark Archeon.

Speuren naar sporen

HAARZUILENS - Het sprookjesachtige Kasteel de Haar is extra mysterieus in de voorjaarsvakantie. Er is namelijk een recept gestolen! De keukenhulp is er met het traditionele familierecept van de Chester Cake vandoor gegaan. Gelukkig heeft ze wel wat aanwijzingen achtergelaten. Help je de barones met zoeken? De barones en de familie zullen je eeuwig dankbaar zijn en heel misschien staat er wel een leuke beloning tegenover… De speurtocht zit inbegrepen bij een entreekaartje voor het kasteel.

Foto 4. Ga op speurtocht op Kasteel de Haar en help de barones met het terugvinden van het gestolen recept. Foto: Kasteel de Haar

Stap in het jaar 1742

BOURTANGE - Loop over de ophaalbrug en door de poorten van het oude vestingstadje Bourtange, om veilig te schuilen achter de metershoge verdedigingsmuren. Hier kan het heden je even niet bereiken en waan je je terug in 1742. Bezoek officierswoningen, soldatenbarakken en dwaal door de historische vestingstad. Bourtange was tussen 1593 en 1851 een belangrijk verdedigingswerk en werd gebouwd in opdracht van niemand minder dan Willem van Oranje. Leuk: in attractie Terra Mora kom je alles te weten over het dagelijks leven in de vesting. En hier kun je ook zelf de vesting beschermen tegen de troepen van Bommen Berend. Zie je ze in de verte aankomen? Schiet dan snel met de kanonnen!

De tekst gaat verder onder de video.

Winterse sferen op het Muiderslot

MUIDEN - In het Muiderslot is het nog steeds volop winter! Tot en met 5 maart branden de lichtjes, staat de chocolademelk op het vuur en zijn er verschillende activiteiten. Stap terug in de tijd en ontdek hoe mensen vroeger overwinterden. Hoe werd er gezorgd voor warmte, licht, water en voedsel? Kom erachter in een sfeervol ingericht kasteel. Speel nostalgische spelletjes, luister naar spannende verhalen, geniet van muziek en doe mee aan workshops. Ook is er een atelier waar je al je creativiteit kwijt kan. Het thema van deze vakantie is onder water. Waar doet dat je aan denken? Misschien aan onderwaterridders of jonkvrouwen, zeemeerminnen of haaien. In het atelier kan je een kunstwerk maken, helemaal naar eigen inzicht!

Foto 5. Muiderslot is in de voorjaarsvakantie nog helemaal in wintersferen! Foto: Muiderslot

Zoeken met een zaklamp

AMERONGEN - Op Kasteel Amerongen is de voorjaarsvakantie spannend want de zaklampentochten zijn weer terug! Gewapend met een (eigen!) zaklamp ga je op 28 februari, 1 en 2 maart in het donker door het kasteel. Onderweg krijg je allerlei verhalen over de oude bewoners te horen. Het hele kasteel is pikkedonker; alle kieren en luiken zitten dicht. Maar het is geen griezeltocht en het is speciaal voor kinderen, (groot)ouders mogen dus niet mee! Je kunt alleen meedoen als je vooraf hebt gereserveerd. De zaklampentochten zijn geschikt voor kinderen van zeven tot en met tien jaar.

Meer tips voor de voorjaarsvakantie:

Foto 6. Schommelen in een ruimte vol water, tijdens de tentoonstelling Denkend aan water. Foto: Slot Loevestein © Mike Bink

Laatst gewijzigd: 2024-02-17 14:04:27 · Gepubliceerd: 26 februari 2023 - 3806

Activiteiten Slot Loevestein

Nu te bezoeken

Ontdek alles over de kinderen van Slot Loevestein


Ontdek deze meivakantie meer over de jonge Loevestein bewoners door de eeuwen heen. De enthousiaste museumgidsen vertellen je er graag over. En ga ook op ontdekking in de vesting en doe mee aan...

Tijdelijke tentoonstelling ‘Tegenpolen


“Ben je voor of tegen?” In een wereld vol conflicten horen we deze vraag steeds vaker. En is ons standpunt niet een van de velen? In de nieuwe tentoonstelling “Tegenpolen” op Slot Loevestein zie...

Vanaf volgende week te bezoeken

Sluit je aan bij de soldatenschool op Loevestein!


Nieuwe soldaten opgelet! Ter verdediging van het slot en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, vindt een nieuwe soldatenlichting plaats op Slot Loevestein op woensdag 1 mei. Deze activiteit...

Binnen enkele weken te bezoeken

Een avond met Jort Kelder en Maarten Prak


Een unieke avond uit op Loevestein, vol inspiratie, verrijkende inzichten én gezelligheid. Een gesprek met Jort Kelder en Maarten Prak: van toen tot nu!

Activiteiten Museumpark Archeon

Vanaf volgende week te bezoeken

De Romeinen komen!


Tijdens het Romeins weekend vinden op Archeon diverse activiteiten plaats met een speciaal kampement waar het dagelijkse leven van de Romeinen te bewonderen is.

Binnen enkele weken te bezoeken

Zondagsbrunch


Op meerdere zondagen per jaar kun je bij Archeon genieten van een heerlijke zondagsbrunch met de hele familie.

Moederdagbrunch


Wil jij je moeder eens lekker verwennen! Dan regelt Archeon een heerlijke Moederdagbrunch voor jullie. Alle moeders worden deze dag extra in het zonnetje gezet en ontvangen een Moederdag goodiebag.

17e eeuws weekend


Komen jullie van 18 tot en met 20 mei naar het 17e eeuws weekend? Het wordt een weekend om niet te vergeten!

Activiteiten Vesting Bourtange

Later dit jaar

Slag om Bourtange (80-jarige oorlog)


In 1640 namen de Spaanse troepen de vesting in, maar de Nederlanders zijn van plan het te heroveren. Tal van soldaten uit vroegere eeuwen zullen proberen het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk...

Herfstfair


Dé gezelligste Herfstfair van het Noorden!

Magisch Samhain (VOL = VOL)


Magisch Samhain (Keltisch Halloween) in een magisch setting!

Kerstmarkt (VOL = VOL)

  
Dé mooiste en gezelligste kerstmarkt van het Noorden in een unieke setting!