1

Mammoet: openluchtspektakel in oerprovincie Drenthe

Theaterspektakel over de oertijd van de makers van Het Pauperparadijs

Theaterspektakel Mammoet Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. In Mammoet komt de oertijd voor je neus opnieuw tot leven. Foto: Theaterspektakel Mammoet.

archief oud artikel 2 juli 2019 Cultuur Buinen, Drenthe Theaterspektakel Mammoet, van de makers van Het Pauperparadijs, barst vanaf 16 juli los op het prachtige Buinerveld bij Buinen. Hunebedden, het meisje van Yde, de Heilige Mammoetjacht: bezoekers worden in Mammoet meegenomen naar het Drenthe van duizenden jaren geleden. Hoe leefden de Drenten vroeger en wat leert dat ons over nu? Het spektakel vindt bij zonsondergang plaats met betoverende muziek, midden in de natuur.

Waan je in de oertijd

De zon zakt langzaam in de Drentse aarde en door de fabelachtige muziek zijn de geluiden van de natuur nog te horen. In Mammoet komt de oertijd voor je neus opnieuw tot leven. De beleving is een ode aan de Drenten van vroeger. Hun ambities, gewoontes en identiteit. De oergeheimen die door de jaren heen verloren zijn gegaan. Tom de Ket (regie en scenario) liet zich inspireren door de bestseller Sapiens van historicus Harari. Bijzonder: speciaal voor het stuk werd een eigen oertaal ontwikkeld en de muziek wordt slechts lichtelijk versterkt, om de natuur niet te verstoren.

Buinerveld als podium

Het Buinerveld is niet alleen de perfecte locatie voor Mammoet, het maakt deel uit van het verhaal. Het Buinerveld ligt in een ijstijdenlandschap. Duizenden jaren geleden liep hier de ijsstroom uit het Noordzeegebied, waar het gebied z'n heuvelruggen en beekjes nog steeds aan te danken heeft. Het publiek kijkt tijdens Mammoet uit over de Buunerbult, waar het smeltwater in de IJstijd de Drentse Hondsrug in tweeën brak. En aan de andere kant van het podium is nog steeds een eeuwenoude gletsjerkuil te zien. Hier liepen vroeger mammoeten, jagers, neanderthalers en de allereerste boeren. Hun sporen zijn nog zichtbaar: hunebedden, grafheuvels en offerplaatsen. Nergens anders in Europa is een oerlandschap zo goed bewaard gebleven.

Meisje van Yde

Het beroemde meisje van Yde speelt ook een rol in Mammoet. Vroeger offerden Drenten dieren, planten én mensen om de goden tevreden te houden. Eeuwenoude lichamen, waaronder het meisje van Yde, zijn door de veengrond goed bewaard gebleven. Offers werden in moerassen en vennetjes gebracht omdat men vroeger dacht dat dit doorgangen naar de bovennatuurlijke wereld waren. Het meisje van Yde is de bekendste van deze veenlijken. Er zijn verschillende verhalen over wat er met haar gebeurd is, wie haar geofferd heeft en waarom. In Mammoet wordt deze cold case eindelijk opgelost...

Mammoet is vanaf 16 juli tot en met 1 september te zien. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 25,50 per persoon.
Foto 2. Speciaal voor het stuk werd een eigen oertaal ontwikkeld. De kostuums zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Foto: Theaterspektakel Mammoet.
Foto 3. Het Buinerveld is niet alleen de perfecte locatie voor Mammoet, het maakt deel uit van het verhaal. Foto: Theaterspektakel Mammoet.

Laatst gewijzigd: 2019-07-02 08:31:40 · Gepubliceerd: 2 juli 2019 - 2012