1

Vier 75 Jaar Vrijheid: dit is er te doen

We vieren 75 Jaar Vrijheid met deze expo's en evenementen

75 Jaar Vrijheid Redactioneel door
Foto 1. In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nationale Herdenking 2019 © Ben Houdijk.

archief oud artikel 11 september 2019 Geschiedenis Landelijk Vijf jaar lang waren we het kwijt in de Tweede Wereldoorlog: onze vrijheid. Daar kunnen we ons nu weinig bij voorstellen. In 2020 mogen we in Nederland alweer 75 jaar genieten van onze vrijheid. Met het themajaar 75 Jaar Vrijheid vieren we dat we in vrijheid kunnen leven en herdenken we de mensen die voor onze vrijheid vochten. Indrukwekkende tentoonstellingen, spectaculaire demonstraties en talloze evenementen: deze hoogtepunten van 75 Jaar Vrijheid wil je niet missen.

15 augustus: Nationale Indië-herdenking

DEN HAAG - Pas op 15 augustus 1945 kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden formeel een einde aan de Tweede Wereldoorlog, toen Nederlands-Indië ook vrij was. Daarom vindt op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag de Nationale Indië-herdenking plaats. Alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, worden dan herdacht met toespraken, kransleggingen en een cultureel programma vol dans en muziek.

18 september: Operatie Market Garden

ARNHEM - Op vrijdag 18 september barst vanaf 20:30 uur op de John Frostburg de Bridge to Liberation Experience los. Met muziek, speciale effecten, video's en dans beleef je op de brug persoonlijke verhalen uit de Slag om Arnhem. Je doorloopt de experience vanaf het begin van de strijd en eindigt bij onze vrijheid van nu. Soms spannend, soms ontroerend. De experience laat zien dat persoonlijke verhalen van toen ook nu nog relevant en belangrijk zijn. Een indrukwekkende beleving - en helemaal gratis.

19 september: Airborne luchtlandingen

EDE - Net als tijdens Operatie Market Garden in 1944, droppen vliegtuigen ruim duizend parachutisten boven de Ginkelse Heide. Een spectaculair gezicht! Tijdens de Airborne Luchtlandingen en de herdenking op 19 september worden de strijders van toen herdacht. Veel mensen weten dat er in Arnhem hevig werd gevochten, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het er ook in Ede hevig aan toe. Bij de herdenking om 11:00 uur bij het Airborne Monument zijn de laatste veteranen van toen aanwezig. De herdenking en luchtlandingen zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Let op: het artikel gaat verder onder de video.

Altijd te bezoeken

Nederland kent tal van oorlogsmusea, die het hele jaar door te bezoeken zijn. Sta stil bij onze vrijheid in één van deze musea:
Foto 2. De spectaculaire dropping van 11 Luchtmobiele Brigade vormt een vast onderdeel van de Airborne-herdenking op de Ginkelse Heide. Foto: © 11 Luchtmobiele Brigade

Laatst gewijzigd: 2020-09-02 10:03:02 · Gepubliceerd: 11 september 2019 - 2374