1

Graaf in het verleden tijdens de Nationale Archeologiedagen

Een dag als archeoloog aan de slag

De Nationale Archeologiedagen Nieuws door
Foto 1. Wees even zelf een archeoloog en ontdek hoe fascinerend graven naar het verleden is. Foto: Nationale Archeologiedagen © William Hoogteijling

archief oud artikel 15 juni 2022 Geschiedenis Landelijk Wat maakt archeologie zo leuk? Kom het ontdekken tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni 2022. Een unieke gelegenheid om eens te kijken naar wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Of haal het zelf uit de grond op allerlei archeologische hotspots!

Ontdek de geschiedenis onder je voeten

Het mooiste van de Nationale Archeologiedagen? Misschien wel dat je een keertje kunt kijken achter deuren die normaal gesloten blijven, bij allerlei archeologische organisaties en depots. Of bij een echte opgravingen, zoals de opgravingen in Oss. Ook leuk: in een lab vondsten uit de grond schoonmaken en onderzoeken. Blijkt een verroest rondje opeens een prachtige munt! Of ga buiten op stap met een gids langs archeologische locaties, bezoek mooie tentoonstellingen en luister naar interessante lezingen.

Foto 2. Volg een gids langs archeologische locaties. Foto: Nationale Archeologiedagen

Bezoek een ArcheoHotspot

Laat je eigen vondsten bekijken bij een van de ArcheoHotspots, à la Tussen Kunst en Kitsch. Wie weet is dat ene muntje uit de tuin of die scherf uit de duinen stiekem best veel waard. Ga hier ook lekker zelf aan de slag en graaf met je eigen handen materialen op, sorteer vondsten en puzzel met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. Wat zou het worden: een bord, een kruik of toch iets anders? Er zijn verschillende ArcheoHotspots verspreid door Nederland. Bij Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem bijvoorbeeld, waar je op zaterdag 18 juni tussen 10:00 uur en 17:00 uur mee kunt helpen aan de scherventafel en nog veel meer kunt doen en onderzoeken.

Foto 3. Bekijk en determineer archeologische vondsten. Foto: Nationale Archeologiedagen

Wat zit er in een beerput?

Ook bij Huis van Hilde in Castricum hebben ze een Archeohotspot. Alle aspecten van het archeologiewerk komen hier aan bod. Help mee met het sorteren van de vondsten uit een beerput en zoek naar de munten met een metaaldetector. Zo ben je even zelf archeoloog. Doe mee met de archeologiequiz en bekijk een bijzondere schedel. Bovendien mogen kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar op zaterdag 18 juni en zondag 19 juni gratis het Huis van Hilde bezoeken.

Foto 4. Zoeken naar muntjes met een metaaldetector. Foto: Nationale Archeologiedagen © William Hoogteijling

Ontdek de geschiedenis onder een stad

Zelfs onder moderne steden is veel geschiedenis te vinden. Ontdek het tijdens de archeologiedagen in Almere en vind sporen van de mensen die duizenden jaren geleden al op deze plek leefden. Wist je dat de Romeinen tot bij de Oostvaardersplassen kwamen? Je ziet het met eigen ogen tijdens een ritje in de ecokar. Ontdek nog meer over de geschiedenis van Almere in Virtual Reality, leer speerwerpen als in de prehistorie en bezoek een Romeinse beautysalon.

Foto 5. Ontdek overal in Nederland de sporen van het verleden. Foto: Nationale Archeologiedagen © Wil Groenhuijsen
Er zijn honderden activiteiten door het hele land. Ontdek wat er nog meer te doen is op de site van de Nationale Archeologiedagen!
Foto 6. Wees even zelf een archeoloog en ontdek hoe fascinerend graven naar het verleden is. Foto: Nationale Archeologiedagen © William Hoogteijling

Laatst gewijzigd: 2022-06-15 16:20:48 · Gepubliceerd: 15 juni 2022 - 789