Het wordt weer tijd voor een schoolreisje!

Dit zijn de beste tips voor een schoolreisje |  
Redactioneel door
Foto 1. Vlieg tijdens de schoolreis uit naar een leuk uitstapje zoals Aviodrome in Lelystad. Foto: Aviodrome.

Leuke bestemmingen voor een schoolreisje

3 maart 2022 Toerisme Landelijk Op zoek naar ideeën voor het volgende schoolreisje? Bekijk dan deze Top 15 van schooluitstapjes en doe alvast inspiratie op! Van sommige uitstapjes kunnen de leerlingen nog een hoop leren, anderen zijn vooral leuk om te doen. En je vindt deze gave schoolreisjes door het hele land, met per provincie een link naar nog meer ideeën!

1) DoeZoo Insektenwereld

LEENS, GRONINGEN - Hoe voelt een kakkerlak? Hoe ruikt de poep van een neusbeer? Biologieles was nooit zo leuk als bij DoeZoo Insektenwereld in het Groningse Leens. Je komt bij DoeZoo Insektenwereld niet alleen insecten tegen, maar ook de grotere dieren die graag insecten eten, zoals de superschattige luipaardgekko. Er zijn verschillende arrangementen. Goed om te weten: DoeZoo beidt ook schoolreisjes voor het speciaal onderwijs aan.

2) Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWALD, FRIESLAND - Ga in de lente of zomer op ontdekkingstocht in het Nationaal Park De Alde Feanen in het hart van Friesland. Water en land wisselen elkaar af in een prachtig natuurgebied waar je dingen kunt leren én heerlijk kunt spelen. Ga met een natuurgids op zoek naar de verschillende waterdieren die hier leven. Klim daarna in de stoere survivalbaan en ga ravotten op het speeleiland.

3) De Drentse Koe

RUINERWOLD, DRENTHE - Binnen spelen, buiten spelen, klimmen, klauteren, een rondje op de tractor, dwalen door het maïsdoolhof en eindigen met een ijsje. Bij Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe leer je het landleven op de leukste manier kennen. Drenthe is natuurlijk de perfecte provincie voor een schoolkamp of werkweek. De Drentse Koe heeft twee verschillende arrangementen voor schoolreisjes. In beide pakketten kunnen kinderen onbeperkt ranja drinken en is er een lekkere snack.

4) Giga Konijnenhol Beerze Bulten

BEERZE, OVERIJSSEL - Gewoon lekker binnen en buiten spelen in een van de best gewaardeerde speelparken op DagjeWeg.NL. Speelparadijs het Giga Konijnenhol heeft verschillende pakketten voor schoolreisjes in de aanbieding. De dag begint met lekker spelen, daarna mag iedereen aanschuiven in het theater voor een show met Bultje het Konijn. De lunch bestaat uit friet met minisnacks. Bij mooi weer kunnen de kinderen daarna buiten nog uitgebreid klimmen, klauteren en rondrennen op het Giga Konijnenveld: een grote waterspeeltuin met zandvlakte en speeltoestellen.

5) Kinderpretpark Julianatoren

APELDOORN, GELDERLAND - Jul en Julia wonen in Kinderpretpark Julianatoren en ook voor schoolklassen doen deze twee reuzenmuizen graag de poort open. De leerlingen hoeven zich hier geen moment te vervelen, want ze kunnen kiezen uit meer dan zestig attracties.Fijn voor de school: Julianatoren houdt rekening met verschillende leeftijden. Er zijn pakketten voor kleuters, voor kinderen in groep 3 en 4 en er is een arrangement voor schoolkinderen uit groep 5 en 6.

6) De Spelerij

DIEREN, GELDERLAND - Tegelijk spelen en ontdekken. Dat kunnen kinderen doen bij De Spelerij, waar ze mogen spelen met kunst. Maar ook een sleutelhanger van plexiglas maken of een spettertekening in de verfmachine. Bij De Spelerij beleven ze een echte doe-dag waar ze al hun fantasie en creativiteit mogen inzetten. De Spelerij heeft verschillende arrangementen voor verschillende leeftijdsgroepen. Bij alle pakketten zit een lunch met zelfgebakken broodjes en een glas limonade. Lees meer in dit artikel over een schoolreisje naar de Spelerij.

7) Museum Speelklok

UTRECHT, UTRECHT - Voor een vrolijke les waar letterlijk muziek in zit ga je met de hele klas naar Museum Speelklok. In het pakket zit een leuke les waarmee je de kinderen al helemaal kunt voorbereiden op school. Eenmaal in het museum komen ze ogen en oren tekort tussen de zelfspelende muziekinstrumenten. Deze muziekmachines, die soms al honderden jaren oud zijn, hebben hun magie nog lang niet verloren! Eerst laten de rondleiders de instrumenten tot leven laten komen en daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. Voor elke leeftijdsgroep is er een ander programma.

8) Luchtvaartmuseum Aviodrome

LELYSTAD, FLEVOLAND - Vlieg eens uit voor een bijzonder uitstapje! Bij Luchtvaartmuseum Aviodrome ontdek je allerlei interessante dingen die je op school niet kunt leren. Zoals hoe het de mens lukte waar hij al eeuwen van droomde: vliegen. Verbaas je over de oeroude Fokker Spin, het historisch vliegtuig dat Anthony Fokker bouwde. Beleef in de flight simulator hoe het is om een piloot te zijn. En daarna spelen in de speeltuin. In het scholenpakket zijn frietjes en een blikje fris bij de prijs inbegrepen.

9) NEMO Science Museum

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Met een schoolreisje naar de hoofdstad, dat is leuk! NEMO Science Museum is een perfect museum voor schoolkinderen uit de bovenbouw. Hier ruiken, voelen en proeven ze hoe de wereld werkt. Ontdek waarom we zoveel op onze ouders lijken, hoe satellieten werken en wat er zo gevaarlijk is aan de bliksem. NEMO heeft ook een uitgebreid educatief aanbod met gratis lesmateriaal voor scholen.

10) CORPUS

OEGSTGEEST, ZUID-HOLLAND - Hoe verteer je je eten? Wat gebeurt er in je longen en waar komen baby's vandaan? Interessante vragen waar de biologieles antwoord op geeft. Deze lessen gaan pas echt leven tijdens een bezoek bij CORPUS. Hier maken de leerlingen een spectaculaire reis door het lichaam, van de knieën tot de hersenen. Onderweg komen ze langs alle belangrijke organen, zetten ze het hart aan het werk en zien ze met eigen ogen hoe ingewikkeld onze oren in elkaar zitten. Daarna kunnen ze in 'Mijn CORPUS' ook nog eens allerlei interessante testjes doen en interactieve games spelen.

11) Natuurspeeltuin Speelnatuur

TIENGEMETEN, ZUID-HOLLAND - Jouw eigen eiland, hoe cool is dat? Het kan op Tiengemeten, waar geen mensen meer wonen. De leerlingen kunnen er lekker ravotten bij de grote Natuurspeeltuin Speelnatuur. Terwijl oudere kinderen het water induiken, vlotten maken en zandkastelen bouwen spelen kleinsten op het veilige Ukkie-eiland. Ook kinderen met een beperking kunnen mee, want er is een speciale rolstoel voor het modderige en zanderig terrein. Speelnatuur is open van april tot oktober. Bij groepen vanaf 50 kinderen kun je Speelnatuur exclusief afhuren. Er zijn dan geen andere groepen aanwezig.

12) Berkenhof Tropical Zoo

KWADENDAMME, ZEELAND - Ga met de kinderen naar de natuurklas van Berkenhof Tropical Zoo, midden in de jungle. Zo'n klas maken ze alleen hier mee, want terwijl de dierenverzorgers allemaal interessante weetjes vertellen mogen ze om de beurt het dier vasthouden! De les gaat vooral over griezelige dieren als spinnen, slangen en hagedissen, om te laten zien dat die heus niet zo eng zijn. Maar wel heel bijzonder en prachtig. Verder kunnen ze de dieren van de zoo bekijken, lekker spelen in de jungle en het buitenspeelbos en via de fossielenmijn naar een prehistorische wereld vol reusachtige dino's.

13) Enversed Virtual Reality Center

EINDHOVEN, NOORD-BRABANT - Wil je de klas echt verrassen, ga dan naar Enversed voor een virtueel schoolreisje. Hier stappen de kinderen letterlijk in een andere wereld. Hun ogen beginnen beslist te twinkelen als ze merken dat ze mogen gamen, maar dan alsof het echt is! En ze maken meteen kennis met de nieuwste technologieën, dus win-win. Enversed VR Center is bovendien een inspirerend uitstapje voor docenten die overwegen om VR in te zetten tijdens hun lessen.

14) BillyBird Park Hemelrijk

VOLKEL, NOORD-BRABANT - BillyBird Park Hemelrijk is een droom voor kinderen die dol zijn op spelen. In de zomer genieten ze van een prachtig strandbad met daaromheen allemaal binnen- en buitenattracties. Maar ook in de herfst en lente is er van alles te doen. En ons wispelturige weer is geen probleem, want bij BillyBird Park Hemelrijk hebben ze speelparadijzen binnen en buiten. Daarmee zijn kleine en grotere kinderen zo een hele dag zoet. Fijn voor de school: dit schoolreisje is budgetproof.

15) Steenkolenmijn Valkenburg

VALKENBURG, LIMBURG - Limburg is uniek binnen Nederland. Hier heb je heuvels en grotten! Ideaal dus voor een belevenis die je in de rest van Nederland niet kunt vinden. Limburg was ook het enige gebied waar mijnbouw werd bedreven en die geschiedenis komt tot leven in de Steenkolenmijn van Valkenburg. In deze voormalige mergelgrot zien de leerlingen van dichtbij hoe het was om diep onder de grond de zwarte kolen uit de aarde te moeten boren. En dat het leven van een mijnwerker niet zonder gevaar was.

Nog meer tips voor slimme kids

Foto 2. Speelnatuur is een unieke natuurspeeltuin op het eiland Tiengemeten. Foto: Natuurmonumenten © Janko van Beek.

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 12:57:02 · Gepubliceerd: 2020-01-28 11:11:20 - 2191