Krijg alvast de lente in je bol in een mooie tuin

Dagje uit in een mooie tuin | Nieuws door

Van een bomenmuseum tot allemaal nagemaakte landschappen

21 maart 2020 Natuur Landelijk Zin in de lente? Ga dan een dagje uit naar een botanische tuin. Daar wandel je tussen bloeiende bollen, onder de bloesems en zie je het eerste prille lentegroen al verschijnen.

Let op, voorkom verspreiding coronavirus: Houd 2 meter afstand van andere mensen. Verdere tips? Zie richtlijnen van het RIVM.

Foto 1. In botanische tuinen komt alles weer tot leven. Van al die bloeiende bollen en bomen kom je helemaal in lentestemming. Foto: DagjeWeg.NL

1. De Tuinen van Appeltern

APPELTERN - Juist nu de lente aankomt is er ontzettend veel moois te zien in de Tuinen van Appeltern. Loop op je gemak door de ruim 200 tuinen, die samen een oppervlakte hebben van 22 hectare. Om bijna elke hoek zie je weer iets nieuws en verrassends. Van bloeiende bomen tot piepkleine krokusjes die hun kopjes uit de aarde steken. Smartphone in de aanslag om foto's te nemen, want hier doe je ongetwijfeld inspiratie op voor je eigen tuin!

2. Belmonte Arboretum

WAGENINGEN - Het prille lentegroen aan knoestige boompjes, een veld narcissen onder een exotische boom en hé, een roos die bloeit? Je komt het allemaal tegen in Belmonte Arboretum. Langs elk paadje bloeit wel iets en hoor je de hommels zoemen. Tel daar nog het prachtige uitzicht over de Rijn bij op en je lenteuitstapje is compleet.

3. Nationaal Bomenmuseum Gimborn

DOORN - Majestueuze bomen buigen zich met hun takken over het pad. Daartussen staan kleinere bomen en fraaie struiken. In het Nationaal Bomenmuseum Gimborn is het prachtig wandelen over kronkelende paadjes en langs slingerende watertjes. Altijd bijzonder, maar misschien toch net wat bijzonderder in de lente. Overal kom je bloeiende bomen en struiken tegen. Van kleine ragfijne bloemetjes die alleen opvallen omdat ze met zoveel zijn tot grote bloemtrossen die je ruikt voordat je ze ziet. Hier kun je uren dwalen, of een van de uitgezette wandelingen volgen. Er is ook een speciale wandeling voor blinden en slechtzienden.

4. Arboretum Poort Bulten

DE LUTTE - Arboretum Poort Bulten begon met een verzameling naaldbomen, maar daar kwamen al snel loofbomen en heesters bij uit de hele wereld. Zo ontstond een bomenpark in Engelse stijl met slingerende lijnen, mooie open ruimtes en fraaie doorkijkjes. Naast het historische bomenpark ligt een mooi poelenlandschap. Even proberen om de kikkers van dichtbij te zien en of er al kikkerdril in het water drijft. Terwijl je ronddwaalt kun je opeens een kunstwerk tegenkomen. Voor kinderen staan verspreid door het arboretum leuke klimtoestellen.

5. Hortus Nijmegen

NIJMEGEN - Daar sta je dan op de mooie Beukenlaan tussen de twee tuinen van Hortus Nijmegen. Eerst naar de bloemenborders en kruiden in de Theetuin? Of toch maar beginnen in de Botanische tuin, waar je over slingerende paadjes door allerlei verschillende landschappen loopt? Wauw, er stroomt zelfs een bergbeekje compleet met waterval. In de Botanische tuin bloeien op dit moment de stinzenplanten: bollen en knollen die oorspronkelijk uit het buitenland kwamen. Je komt ze tegen in de bosjes met eiken of statige beuken, in de graslanden en als je goed kijkt ontdek je in een hoekje van de heide het kraallook met zijn leuke lila bolletjes. Lenteachtiger dan dit wordt het niet.

6. Domies Toen

PIETERBUREN - Ook de botanische tuin Domies Toen staat vol bloeiende stinzenplanten. Overal in deze 'tuin van de dominee' steken ze hun kopjes op. Langs de vijver, tussen de oude bomen en natuurlijk in de bloemenweide. Van de bekende narcissen en krokussen tot fragiele witte sterretjes met felgele meeldraden. Deze tuin bruist in de lente van klein, maar oh zo mooi leven. Bijzonder zijn de historische onderdelen, zoals een tuinprieeltje, een stenen muurtje en de dobbe (waterplaats) uit 1300. De tuin grenst direct aan de rijk met houtsnijwerk versierde Petruskerk. Een mooie, sfeervolle plek.

Ook leuk om nu te doen

Foto 2. Spot je de hommel? In botanische tuinen zoemen ze al om bloeiende bomen en struiken heen. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 3. Ook in het imponerende Nationaal Bomenmuseum Gimborn bloeit op dit moment van alles. Foto: Nationaal Bomenmuseum Gimborn
Foto 4. Een van de Tuinen van Appeltern. Juist in de lente is hier veel te zien, als bollen, bomen en struiken bloeien. Foto: De Tuinen van Appeltern © B. van Ooijen
Genieten van het prille groen in Arboretum Belmonte Wageningen. Foto: DagjeWeg.NL

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-03-22 15:37:03 · Gepubliceerd: 2020-03-18 17:02:54 - 692