8 mooie kastelen voor een dagje uit

Kuier door paleistuinen en dwaal door historische zalen

Bezoek een kasteel Nieuws door
Foto 1. Met het gezin op speurtocht door Kasteel De Keverberg. Foto: Kasteel de Keverberg © Dick Holthuis

31 augustus 2023 bijgewerkt: 1 september 2023 Toerisme Landelijk Nederland kent prachtige kastelen en paleizen om een dagje te bezoeken. Ga eens naar deze 8 interessante kastelen: van een sprookjeskasteel tot het laatste torenkasteel van Noord-Nederland. Stuk voor stuk plekken waar je even de realiteit achter je kunt laten tijdens een dagje uit.

Huis Doorn: keizerlijke grandeur

DOORN - In de Eerste Wereldoorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Huis Doorn - een huis dat groot genoeg was voor hem én zijn ego. Hij nam al zijn kunst en mooie spullen mee om ook in Doorn op stand te kunnen leven. Nu is het een museum, met nog steeds hetzelfde keizerlijke interieur. In de luxe eetzaal staan het kristal en zilver zelfs nog op tafel. Het keizerlijk huis heeft ook een prachtig park in de klassieke en Engelse landschapsstijl van vroeger, met een romantische rozentuin.

Foto 2. In de keizerlijke eetzaal staat het zilver en kristal nog op tafel. Foto: Museum Huis Doorn.
Bekijk alle aanbiedingen op DagjeWeg.NL Tickets en bestel tickets voor een dagje uit naar een kasteel of paleis! Met elke aankoop spaar je extra kortingspunten op voor je volgende uitje.

Kasteel de Haar: sprookje voor iedereen

HAARZUILENS - Wandel over de ophaalbrug en door de poort naar binnen bij Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland. Een kasteel als uit een sprookje, waar je fantasie tot leven komt. Kinderen voelen zich kleine ridders en jonkvrouwen als ze op pad gaan met de speciale speurtocht. En jong en oud staat versteld van het rijke interieur dat je in alle rust kunt bekijken. Daar zorgt het maximum aantal bezoekers wel voor. Zo kun je ook goed genieten van alle torens, zowel de echte torens als de afbeeldingen en miniaturen in de nieuwe expositie.

Foto 3. Stap het sprookjesachtige Kasteel de Haar binnen met zijn vele torens. Foto: Kasteel de Haar

Kasteel het Nijenhuis: kunst tussen middeleeuwse muren

HEINO - Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Dit mooie pand is een tweede locatie van Museum de Fundatie in Zwolle en bevat internationale topkunst: moderne kunst in een middeleeuws interieur. Ook de beeldentuin om het kasteel heen is de moeite waard. Siertuin, gazons en bos, samen goed voor 4,5 hectare, bieden plaats aan zo'n honderd beelden van kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Foto 4. Aan middeleeuwse muren hangt nu ook moderne kunst. Foto: Museum de Fundatie © Teo van den Brink

Kasteel Hernen: met eigen molen en bos

HERNEN - In de middeleeuwen was Kasteel Hernen gewoon iemands riante optrekje, nu is het een geliefde bestemming voor fietsers, wandelaars en dagjesmensen. Dit nog helemaal authentieke kasteel heeft een eigen molen en wordt omgeven door grasvelden, rivieren en het Hernense Bos. Bewonder oude portretten van vorige bewoners, dwaal door het bos en doe mee met de vele gezinsactiviteiten die het hele jaar door worden georganiseerd. Boek je tickets online via DagjeWeg.NL Tickets.

Foto 5. Kasteel Hernen is een nog helemaal authentiek middeleeuws kasteel. Foto: Ton Rothengatter

Kasteel Doornenburg: vol geheime gangen

DOORNENBURG - Word een ridder in Kasteel Doornenburg en waan je even terug in de tijd in dit middeleeuwse kasteel. Achter dikke deuren en stoere weermuren ligt een binnenplaats met een kapel, een boerderij en een gezellig terras en alle ruimte voor een riddertoernooi. Geen wonder dat hier de tv-serie Floris werd opgenomen. Ontdek de rijke geschiedenis en spannende verhalen van het kasteel tijdens een één uur durende tour door de burcht, terwijl overal gidsen en suppoosten staan om je meer te vertellen. Bewonder de typisch middeleeuwse ridderzaal, probeer alle geheime gangen te ontdekken en dompel je onder in het verleden.

Nieuwsgierig naar de serie Floris met Rutger Hauer in de hoofdrol of wil je hem wel weer eens zien? Je kunt de serie Floris zien op YouTube!

Foto 6. In het mooie rivierenlandschap van de Rijn en de Waal vind je Kasteel Doornenburg. Foto: Michel van der Vegt via Pixabay

Kasteel De Keverberg: historisch en modern

KESSEL - Boven de ruïnes van Kasteel De Keverberg stijgen moderne muren van glas op: een ontmoeting van historisch en modern. Binnen loop je door oude gewelven, maar ook door lichte zalen waar je naar alle kanten een prachtig uitzicht hebt. Het is alsof je door twee kastelen loopt. Voor het kasteel werd gebouwd stond hier ooit een grote ronde toren uit 950 en sinds de verbouwing in 2015 is deze toren weer deels zichtbaar. Kinderen kunnen op pad met de schervenspeurtocht. Of geniet hier van een hapje en drankje met uitzicht over de Maas.

Foto 7. Kasteel De Keverberg is tegelijk historisch en modern. Foto: Limburg Marketing © Dick Holthuis

Muiderslot: tussen ridders en kronieken

MUIDEN - Beleef zeven eeuwen geschiedenis in het echt in het prachtige middeleeuwse kasteel Muiderslot. Verken de kasteeltuin, beklim de torens, volg de spannende Ridderroute, ontdek de historisch ingerichte kamers en doe mee met alle leuke activiteiten die er worden georganiseerd. Onderweg kom je eeuwenoude harnassen en schilderijen tegen en spullen uit de zeventiende eeuw toen schrijver P.C. Hooft nog op het kasteel woonde. Dit is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland! Gemaakt door een echte Floris: graaf Floris V.

Foto 8. Alles weten over het Muiderslot? Ga dan mee met een rondleiding. Foto: Foto: Muiderslot © Mike Bink

De Schierstins: laatste torenkasteel van het noorden

VEENWOUDEN - De Schierstins is een van de weinige bewaard gebleven kastelen in Friesland en zelfs het laatste torenkasteel van Noord-Nederland. In de toren zelf (of stins in het Fries) zie je alles over de geschiedenis van deze torens en ontdek je hoe de krijgers en boerenadel uit die lang vervlogen tijd leefden. In de Theun de Vrieskamer van het kasteel kom je van alles te weten over deze schrijver.

Foto 9. De Schierstins met de vroeg-middeleeuwse toren en aangebouwde gebouwen. Foto: De Schierstins © Frans de Vries

Meer kastelen om te bezoeken

Foto 10. Kasteel de Haar is een sprookje voor het hele gezin. Foto: Kasteel de Haar

Laatst gewijzigd: 2023-09-01 08:06:00 · Gepubliceerd: 31 augustus 2023 - 4897

Activiteiten Kasteel de Haar

Nu te bezoeken

Rondleiding Onder de pannen


‘Onder de pannen’ is dé kans om letterlijk onder de dakpannen van het kasteel, boven in de torens en op de weergangen te komen. Plekken in het kasteel die normaal gesproken gesloten blijven voor...

Vanaf volgende week te bezoeken

Op jacht naar het gouden ei


Ren door het doolhof van Kasteel de Haar op zoek naar de paashaas en het gouden ei!

Op jacht naar het gouden ei met Pasen


Ren met Pasen door het doolhof van Kasteel de Haar, en vind het gouden ei! De paashaas is er ook!