Zon, zee, strand: vier de zomer in de Kop van Noord-Holland!

Dagje uit in Noord-Holland |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Ontdek hoeveel er te doen is boven Alkmaar

19 juli 2020 Toerisme Landelijk, Noord-Holland Kilometers strand, de meeste zonuren van heel Nederland en prachtige historische stadjes: de Kop van Noord-Holland heeft het allemaal! DagjeWeg.NL nam een kijkje en ontdekte dat er meer dan genoeg is te doen voor een heel weekendje weg en zelfs voor een lekker lange vakantie. Beklim de hoogste duintoppen van Nederland, fiets over kronkelende dijkjes en eet een hapje op een oude werf. Je kunt er zelfs wadlopen, want de Kop van Noord-Holland wordt omringd door de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer.

Foto 1. De lagune bij Camperduinen in de Kop van Noord-Holland. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse

Kilometers strand en duinen

Bij de zeedijk van Den Helder start een kilometerslange kustlijn naar het zuiden met prachtige stranden en fraaie duinen. Achter de duinen liggen gezellige kustplaatsjes. Callantsoog heeft een centrum vol winkels en terrasjes en op het strand kun je suppen of leren surfen bij Surfschool Callantsoog. Zee wat te koud? Ga dan zwemmen in de lagune bij het kleine Camperduinen, direct naast het strand. En in Huisduinen ligt de oude vesting Fort Kijkduin, nu een museum met een enorm Noordzeeaquarium.

Onze favorieten waren de brede stranden bij Sint Maartenszee. Fietsen door de nieuwe duinen van Petten, waar een prachtige vochtige duinvallei zich aan het ontwikkelen is. En urenlang wandelen door de hoogste en breedste duinen van Nederland: De Schoorlse Duinen. Vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen starten meerdere mooie wandelingen.

Fietsen door de polders

Het bleek heerlijk fietsen in dit oer-Hollandse landschap. Langs de kust naar Den Helder. Over kronkelende dijken met uitzicht over weilanden en waterplassen. En door schattige dorpjes, soms met niet meer dan een kerk en wat boerderijen zoals Eenigenburg. Museum Eenigenburg was helaas dicht, maar we konden wel door de weilanden naar de uitkijktoren wandelen. Hier stond ooit een kasteel van Floris V. Een weg langs een kanaal leidde ons door het dorpje Schagerbrug. In Oudesluis kwamen we op een schattig pleintje met daarachter een ouderwets ophaalbruggetje. En een onverwacht pontje onderweg maakte de tocht helemaal af.

Historische stadjes

Aan de kust van het IJsselmeer liggen prachtige historische stadjes, waar je met gemak een hele dag doorbrengt.

  • Het schattige Medemblik met de vele haventjes en oude gevels is de oudste stad van West-Friesland. Er is een stoommachinemuseum in een voormalig stoomgemaal. In het dertiende-eeuwse Kasteel Radboud voelden we ons even terug in de Middeleeuwen. En de heerlijke geuren en demonstraties van de bakkers in Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij deden ons al snel watertanden. Toch maar even wat lekkers kopen in hun winkel... Tip: via DagjeWeg.NL Tickets krijg je 20% korting op al je tickets voor De Oude Bakkerij!
  • Stadspoort de Drommedaris, de Koepoort, de smalle straatjes tussen de historische huizen, de grachten en de Oude Haven: Enkhuizen is echt een stadje om in rond te dwalen. Naast de Compagniehaven vind je het Zuiderzeemuseum, gedeeltelijk een openluchtmuseum waar veel authentieke panden uit de streek staan. Even buiten het centrum ligt Sprookjeswonderland.
  • In Hoorn leiden de pittoreske straatjes je naar de Roode Steen, een gezellig plein vol terrasjes tussen historische gevels. Achter een van de mooiste gevels bevindt zich het Westfries Museum. Van dit plein loop je langs kades en over bruggetjes naar de haven en het Oostereiland. De voormalige gevangenis op het Oostereiland herbergt nu een hotel, een bioscoop en het Museum van de 20e Eeuw. Tip: via DagjeWeg.NL Tickets krijg je voor het Museum van de 20e Eeuw 20% korting op je tickets!

Eten op een oude werf

De hotspot van Den Helder is tegenwoordig een oude werf: Scheepswerf Willemsoord. Je ziet de terrasjes al meteen liggen aan de voorkant van de werf. Hier kun je een hapje eten tussen moderne kunst, of een kopje koffie drinken naast het houten wrak van een koopvaardijschip. Verder op de werf liggen enkele terrasjes bij de jachthaven en een van de droogdokken. Terwijl wij er zijn ligt in dit dok een prachtig zeilschip. Daar staan we wel even bij te staren, want wanneer krijg je de kans om ook het onderwatergedeelte van een schip te zien? Op Willemsoord kun je verder naar de bioscoop en twee leuke musea bezoeken. Het Marinemuseum, met als blikvanger de grote duikboot Tonijn die ernaast op het droge ligt. En Reddingmuseum Doris Rijker. Tip: Boek je tickets voor het Reddingmuseum snel en makkelijk via DagjeWeg.NL Tickets.

Ook leuk om te doen

Foto 2. De haven van Hoorn. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. De Schoorlse Duinen: de breedste en hoogste duinen van Nederland. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse
Foto 4. Terrasjes op Scheepswerf Willemsoord, de hotspot van Den Helder. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Ook in de zomer kom je in de Kop van Noord-Holland her en der langs enkele bloeiende bollenvelden. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Vochtige duinvallei in de Hondsbossche duinen voor de zeedijk bij Petten. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-07-21 10:10:45 · Gepubliceerd: 2020-07-16 16:34:54 - 1271