Top 10 bezienswaardigheden in Rotterdam

Architectuur in Rotterdam: van stadspaleizen tot UNESCO Werelderfgoed

Wat te doen in Rotterdam? Redactioneel door
Foto 1. Een deel van de Markthal op links, met op de achtergrond de Laurenskerk. Foto: Rotterdam Make It Happen © Iris van den Broek.

25 januari 2021 bijgewerkt: 10 september 2023 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland De hoofdstad van de Nederlandse architectuur: Rotterdam! De havenstad barst van de bijzondere gebouwen, vooruitstrevende designs en historische parels. Wij zetten de mooiste en meest bijzondere gebouwen in Rotterdam voor je op een rij.

De Markthal

Rotterdam, Zuid-Holland - De Sixtijnse Kapel van Rotterdam: de Markthal. Dit was de allereerste overdekte marktvloer in Nederland. De hal werd in november 2009 gebouwd - gek idee eigenlijk, dat het zo'n nieuwe creatie is - en is sinds de oplevering een waar Rotterdams icoon. In het koepelvormige gebouw kun je niet alleen en eten en (culinair) shoppen; bovenin zitten ook woningen verscholen.

De Kijk-Kubuswoning

Rotterdam, Zuid-Holland - Controversieel, maar waar. Een van de beroemdste Rotterdamse gebouwen werd ontworpen door een Amsterdammer. Piet Blom uit de Amsterdamse Jordaan ontwierp de wereldberoemde kubuswoningen. Een architectonisch fenomeen, dat in Rotterdam ook wel bekend staat als Het Blaakse Bos. Neem een kijkje in de Kijk-Kubuswoning om te zien hoe mensen hier wonen.

Nederlands Fotomuseum

Rotterdam, Zuid-Holland - Alle verschillende vormen van fotografie zijn hier te bewonderen. Maar het Nederlands Fotomuseum is zelf ook een plaatje! Het gebouw heet Las Palmas en is te vinden op de Wilhelminapier. Het werd in 1953 gebouwd als werkplaats voor de Holland Amerika Lijn. Het industriële pareltje werd ontworpen door architecten Van den Broek en Bakema.

De Euromast

Rotterdam, Zuid-Holland - De Euromast is met haar 185 meter het hoogste punt van Rotterdam. Naar verluidt bouwden ze er vlak voor de oplevering in 1960 nog snel een mastje bovenop om echt de allerhoogste van de stad te zijn. Bezoek de toren en geniet vanaf het panoramadek van het adembenemende uitzicht over de stad. Het blijft hier niet bij kijken. Je kunt op de Euromast dineren en overnachten en je kunt er zelfs van af abseilen.

De Laurenskerk

Rotterdam, Zuid-Holland - De Laurenskerk, ook wel de Grote of Sint-Laurenskerk, werd ergens tussen 1449 en 1525 gebouwd en is het oudst bewaarde bouwwerk in Rotterdam. Een hele prestatie, gezien alle oorlogen en historische dieptepunten sinds die tijd. De kerk is nog steeds te bezoeken. Zo kun je er een permanente expo over Rotterdam bewonderen en is de kerktoren van april tot en met oktober te beklimmen. De bronzen deuren beelden oorlog en vrede uit, ontworpen door Italiaanse kunstenaar Giacomo Manzu.

De Erasmusbrug

Rotterdam, Zuid-Holland - Wie Erasmusbrug zegt, zegt Rotterdam. De moderne brug werd in 1996 geopend - na een periode van stemmen binnen de gemeente en meerdere herontwerpen - en is vernoemd naar de Nederlandse priester en humanist Erasmus. Rotterdammers noemen de brug ook wel De Zwaan. De brug is een Rotterdams icoon en staat tijdens meerdere landelijke evenementen centraal, zoals het Nationale Vuurwerkmoment.

Het Witte Huis

Rotterdam, Zuid-Holland - Het Witte Huis was met zijn hoogte van 45 meter de allereerste wolkenkrabber van Europa in 1898. Het gebouw is ontworpen door architect Willem Molenbroek en staat vooral bekend om zijn prachtige gevel van wit geglazuurd baksteen, met mozaïeken en beelden in de art nouveau-stijl. Bijzonder: het gebouw overleefde als één van de weinige gebouwen in de stad het bombardement van 1940. Tegenwoordig is het een café en evenementenlocatie.

De Van Nelle Fabriek

Rotterdam, Zuid-Holland - De voormalige Van Nelle Fabriek is sinds 2014 UNESCO Werelderfgoed. Het is het bekendste industriële monument van ons land en werd tussen 1927 en 1930 gebouwd. De fabriek werd ontworpen door architectenduo Brinkman & van der Vlugt en is nog steeds te bezoeken met een rondleiding op afspraak.

Centraal Station Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland - In 2014 werd dit treinstation geopend door Willem-Alexander. Centraal Station Rotterdam wordt ook wel de internationale toegangspoort tot Rotterdam genoemd, aangezien treinen uit heel Nederland en andere landen in Europa hier dagelijks binnenkomen. Het stationsdak is bedekt met zonnepanelen en - fun fact - de punt van het dak wijst naar het centrum van de stad. De klok op het stationsgebouw is de klok van het oude stationsgebouw uit 1957.

Het Schielandshuis

Rotterdam, Zuid-Holland - Toen de Coolsingel lang, lang gelee nog een gracht was en de Laurenskerk het hoogste gebouw van de skyline was, werd het Schielandshuis gebouwd. Het deed vanaf 1665 dienst als thuisbasis voor het Hoogheemraadschap van Schieland. Zij vergaderden, aten en sliepen in dit luxueuze pand. Ook keizer Napoleon en de Tsaar van Rusland bleven hier ooit logeren. Tegenwoordig is het een brasserie.

Dagje Rotterdam met korting

Extra voordelig een dagje uit in Rotterdam? Bekijk alle Rotterdamse dagjes uit met korting en extra's op DagjeWeg.NL Tickets. Met elke aankoop spaar je weer kortingspunten voor je volgende dagje weg.
Foto 2. De Kubuswoningen ontworpen door Piet Blom en het Witte Huis ontworpen door Willem Molenbroek. Foto: Rotterdam Make It Happen © Iris van den Broek.
Foto 3. Een echte eyecatcher: de Euromast. Vanaf hier zie je heel Rotterdam liggen, inclusief hotspots als de Erasmusbrug. Foto: Euromast.

Laatst gewijzigd: 2023-09-10 15:48:20 · Gepubliceerd: 25 januari 2021 - 6784