Hij komt, hij komt

Sinterklaas activiteiten |  
Nieuws door
Foto 1. Ontmoet de Sint en zijn Pieten in de Stad van Sinterklaas in Archeon; de plek waar zij wonen tijdens hun verblijf in Nederland. Foto: Hans Doderer © Archeon, Alphen aan den Rijn

Leuke en creatieve Sinterklaasactiviteiten ondanks corona

12 november 2020 Cultuur Landelijk Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan... Aanstaande zaterdag vaart Sinterklaas op Pakjesboot 12 de Nederlandse havens binnen. Zou het dit jaar in één keer goed gaan? Spannend is het zeker, want door de coronatijd is alles sowieso al een beetje anders dan andere jaren. Helaas kunnen naar pepernoten hunkerende kinderen de Sint dit jaar tijdens zijn aankomst niet overal persoonlijk welkom heten, maar wij zetten voor je op een rijtje welke Sinterklaasactiviteiten je nog wel kunt doen.

Kasteel Muiderslot wordt Kasteel van Sinterklaas

MUIDEN - Hoe woont Sinterklaas eigenlijk als hij in Nederland is? Dat wil ieder kind graag weten. Jaarlijks worden daarom kastelen in het hele land omgetoverd tot Kasteel van Sinterklaas. Op veel plaatsen blijven de poorten dit jaar gesloten, maar in Kasteel Muiderslot ontvangen ze de speciaal uit Spanje overgevaren oude baas toch met alle liefde. Helaas is de Sint zelf weinig thuis, maar je kunt hem via verschillende schermen wel digitaal ontmoeten. Door muziek, pakjes, pepernoten en andere typische Sinterklaasspulletjes, blijft een bezoekje aan Kasteel Muiderslot voor de jongsten onder ons een herinnering om nooit meer te vergeten. Kom kijken op 21, 22, 28 of 29 november van 09:00 tot 18:00 uur.

Persoonlijke audiotour in Kasteel Heeswijk

HEESWIJK-DINTHER - Ook Kasteel Heeswijk is tot aan pakjesavond op 5 december gereserveerd voor de Sint. Na nachtenlang schoenen vullen, is het natuurlijk het wel zo prettig om ergens lekker warm het grote boek bij te werken. Ook in Heeswijk is de kans groot dat je de goedheiligman zelf nét misloopt. Helaas. Maar voor alle gezinnen die een kijkje komen nemen, is er een persoonlijke audiotour beschikbaar en soms hoor je de pakjespieten stommelen op het dak. Ondanks de afwezigheid van de Sint, toch echte Sinterklaasbeleving voor kinderen. 'Sint op het Kasteel' is vanaf 20 november tot en met 5 december iedere dinsdag tot en met zondag te bezoeken. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Haal een Pietendiploma in Archeon

ALPHEN AAN DEN RIJN - In Alphen aan den Rijn verblijft Sinterklaas van 21 tot en met 29 november in Archeon, dat in die week verandert in de Stad van Sinterklaas. Kinderen kunnen de plek bewonderen waar de Sint woont en zien onder andere de inpakpiet en de pepernotenpiet aan het werk. Ook helpt Archeon de kinderen bij het verwezenlijken van hun grote droom: Piet worden. Met een welverdiend pietendiploma in de hand, gaan de blije snoetjes weer terug naar huis. Voor ouders en kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven (verklapt, sorry), is er tentoonstelling te zien over de man aan wie het traditionele kinderfeest zijn naam dankt. De Stad van Sinterklaas is op woensdagmiddag geopend van 13:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Drive-Through Sinterklaas in Vorden

VORDEN - In het Achterhoekse dorp Vorden is er dit jaar een heuse Sinterklaas drive-through. Even niet met een geknutselde papieren mijter op de schouders van vader of moeder, maar gewapend met een wortel voor Ozosnel achter in de auto. Een hand pepernoten krijg je voor deze ene keer dus even door het open autoraam, maar je kunt toch even écht contact maken met een vrolijk lachende Sint. De drive-through is op 14 november van 15:00 uur tot 17:00 uur geopend en is alleen toegankelijk met de auto. Een bijzondere ervaring zal het worden, maar creatief zijn ze wel in Vorden.

Mijterspeurtocht langs Alkmaarse winkels

ALKMAAR - Ook in Alkmaar komt Sinterklaas zonder al te veel bombarie de stad binnen. Behalve dat hij 's nachts tekeningen ophaalt uit schoenen en er een cadeautje voor in de plaats legt, doet de Sint nog iets leuks. Hij hangt de Alkmaarse winkels vol met wel heel bijzondere mijters. De afbeeldingen zijn namelijk voorzien van QR-codes. Vanaf zaterdag 14 november tot en met maandag 17 november kun je de codes scannen met je smartphone, waarna een speciale boodschap van de Sint verschijnt. Download een kleurplaat, doe een speurtocht of... krijg een cadeautje!

Het Boerenleven van de Sint

GROOT-AMMERS - Ook op de boerderij zijn Sinterklaas en Pieterbaas van harte welkom. Van 20 november tot en met 5 december strijkt een bont gezelschap neer op Avonturenboerderij Molenwaard. Hier kom je de Pieten tegen die 's nachts niet de daken opklimmen. Ze moeten wel vroeg op om de koeien te melken of om schapen te hoeden. Kinderen halen hun Boerenpietendiploma door ze hierbij te helpen. Bekijk de speciale rondvaart op de Boerderijboot vanaf de wal, doe mee aan de Pietenspeurtocht en zing liedjes samen met Fien en Teun, de vaste bewoners van de boerderij.

Speelfilm: Geheime intocht in Arnhem

ARNHEM - Ook in Arnhem laten de Sint en zijn Pieten zich niet uit het veld slaan. Heel vernuftig sneakt de goedheiligman in het holst van de nacht de stad binnen. Slim bedacht, zou je zeggen. Maar hoe kom je binnen op je logeeradres als niemand de deur voor je opendoet? In het diepste geheim is in het centrum van Arnhem een Sinterklaas-speelfilm opgenomen voor het hele gezin. De film is vanwege de herkenbaarheid natuurlijk in het bijzonder leuk voor Arnhemmers, maar ook als je niet uit de buurt komt is deze film zeker de moeite van het bekijken waard. De film is vanaf zaterdag 14 november om 14:00 uur te zien. De trailer ziet er alvast spectaculair uit.

Bellen met de Sint

UTRECHT - Waar Sinterklaas in andere jaren graag een nachtje bleef slapen in Museum Catharijneconvent, is dat dit jaar helaas even anders. De jaren gaan tellen voor de Sint en daarom kiest hij er in coronatijd voor om te opereren in de luwte. Maar er is wel een verhaal dat hij je graag wil vertellen. Want waarom eten we rond de verjaardag van de goedheiligman eigenlijk chocolademunten? Sinterklaas vertelt het je maar al te graag en daarom heeft hij een speciaal telefoonnummer geopend, waarop kinderen hem gewoon kunnen bellen.

Help de Douanepiet bij SintAirways

LELYSTAD - Hoe krijgt de Sint zijn cadeautjes op tijd bij alle kinderen in Nederland? Met het vliegtuig natuurlijk! Bij Luchtvaartmuseum Aviodrome zijn Pieten keihard aan de slag met het controleren en sorteren van alle pakketjes. Je vindt er Pietloten en Douanepieten die wel wat hulp kunnen gebruiken. Kinderen hebben de tijd van hun leven en leren ook nog iets over hoe het er op een vliegveld aan toe gaat. Help ook een handje op 21, 22, 28 en 29 november.

Ook leuk

Foto 2. Bezoek Sinterklaas in zijn tijdelijke Nederlandse onderkomen in het Kasteel van Sinterklaas. Dit jaar helaas even zonder de goedheiligman zelf. Foto: Kasteel Muiderslot

Laatst gewijzigd: 2021-11-30 15:06:34 · Gepubliceerd: 2020-11-11 09:04:45 - 806