1

2020: een stukje Haagse geschiedenis

Tentoonstelling vertelt verhalen van bewoners Den Haag in coronatijd

Haags Historisch Museum Nieuws door
Foto 1. Een raamverjaardag. Het alternatief voor een gezellige kop koffie op de bank. Foto: Haags Historisch Museum © De Wit

archief oud artikel 1 december 2020 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland De coronacrisis is heftig voor veel mensen, maar we zitten ook midden in een periode die de geschiedenisboeken ingaat. Dat vond ook het Historisch Museum Den Haag. Het museum vroeg inwoners van de Hofstad daarom om te helpen bij het vastleggen van deze unieke tijd. Er werd massaal gehoor aan gegeven door de stad. Een selectie van de inzendingen voor deze bijzondere Corona-collectie is vanaf 3 december tot en met 1 augustus te bezoeken.

Puur en herkenbaar

Opeens was het stil op straat, ook in Den Haag. Het Historisch Museum Den Haag had direct door dat 2020 weleens zo'n jaar zou kunnen zijn waar we over tientallen jaren nog steeds over praten. In april volgde daarom de oproep aan Hagenaars en Hagenezen om foto's, video's en voorwerpen te verzamelen die de de huidige tijd typeren. Een groep vrijwilligers hield daarnaast een persoonlijk dagboek bij over de belevenissen tijdens de eerste coronagolf. Met de persoonlijke en creatieve input van de stadsbewoners is een bijzondere collectie samengesteld. Het verzamelde materiaal brengt emoties, inspanningen, saamhorigheid én de dagelijkse ongemakken die de maatregelen met zich meebrengen op treffende wijze in kaart. Herkenbaar voor iedereen die dit bijzondere jaar bewust meemaakt.

Je was erbij!

Maar wat maakt een bezoek aan de tentoonstelling eigenlijk zo interessant? We zijn immers allemaal he-le-maal klaar met corona. De samenstellers van de Corona-collectie drukken je nu alvast letterlijk met je neus op de feiten en bekrachtigen de historische waarde van de coronacrisis al tijdens de gebeurtenis. Door de expositie besef je als bezoeker dat je 'erbij' was toen de boel op slot ging, toen Nederland massaal wc-papier hamsterde en toen we massaal op het balkon applaudisseerden voor de mensen in de zorg. Het dwingt je om na te denken over de manier waarop jij als ooggetuige het verhaal overbrengt op toekomstige generaties. Want wie had ooit gedacht dat een feestcafé moest sluiten vanwege een polonaise en dat een minister in opspraak zou raken omdat hij zijn schoonmoeder een knuffel gaf. Stof tot nadenken.

Beelden van een veerkrachtige stad

De vele persoonlijke verhalen van bewoners van Den Haag geven een prachtig, divers beeld van hoe de stad deze vreemde en onzekere maanden beleefde. Door de massale inzendingen, wordt de situatie vanuit alle kanten belicht. Soms met typisch Haagse humor. Beleef de coronacrisis en ontdek door de omgang met de situatie de ziel van de stad. Naast het schitterende, ontroerende en soms rauwe materiaal dat werd ingezonden, is ook werk te zien van fotografe Sandra Uittenbogaart. Zij trok eropuit om de leegte en het veranderde straatbeeld op de gevoelige plaat vast te leggen voor het Haags Gemeente Archief. Een deel van haar wordt geëxposeerd tijdens de tentoonstelling. Zo zag je Den Haag nog nooit.

Ook leuk

Foto 2. Hart voor de zorg: het symbool waarmee inwoners van Nederland de medewerkers in zorg steunen tijdens de coronacrisis. Foto: Haags Historisch Museum © Raymond en Janey.

Laatst gewijzigd: 2020-12-02 14:02:37 · Gepubliceerd: 1 december 2020 - 1243

Activiteiten Haags Historisch Museum

Vanaf morgen te bezoeken

Haagse Harry, dûh tètaunstelling!!


‘Kèk mè nâh!!’ De weinig genuanceerde en luidruchtige inwoner van Den Haag heeft zijn eigen tentoonstelling in het Haags Historisch Museum.

Nu te bezoeken

Grote Poppenhuis Den Haag weer te zien in speciale expo


Het Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz is weer terug in het Haags Historisch Museum. Kom langs en kijk binnen bij de Haagse high society van 100 jaar geleden!