Struin rond in het vernieuwde Beeldenpark Jits Bakker

Gestolen en gerestaureerde kunst teruggeplaatst in de Bilt

Beeldenpark Jits Bakker Redactioneel door
Foto 1. In 2012 werd 'Paardentorso's' ontvreemd uit het beeldenpark. Jits Bakker maakte het 'gewoon' opnieuw. Foto: Stichting Jits Bakker Collectie

5 februari 2021 bijgewerkt: 9 maart 2022 Cultuur De Bilt, Utrecht Heerlijk in de buitenlucht genieten van prachtige beeldhouwkunst, het kan in het volledig vernieuwde Beeldenpark Jits Bakker in de Bilt. Bezoek de permanente tentoonstelling met werken van Nederlands meest bestolen kunstenaar.

Voel de aanwezigheid van Jits Bakker

Midden op Landgoed Beerschoten in de Bilt vind je Beeldenpark Jits Bakker. Een groene oase van rust aan de rand van het bruisende Utrecht. De vogeltjes fluiten en de frisse lucht waait er door je haren. Op loopafstand van de beeldentuin (zo'n 800 meter) werkte Bakker in zijn atelier 'de kooi' jaren lang aan prachtige beelden van brons, marmer en graniet. De kunstenaar zelf overleed in 2014, maar zijn werk is nog altijd springlevend. Wanneer je door het park struint, voel je nog altijd de aanwezigheid van de in Renkum (1937) geboren beeldhouwer. Van zonsopkomst tot zonsondergang is de beeldentuin vrij toegankelijk, dus ga erheen en vergaap je aan 31 indrukwekkende sculpturen.

Overnachten in en om De Bilt? Bekijk waar je een nacht kunt blijven slapen.

Meest bestolen kunstenaar van Nederland

Meer dan eens werden de beeldhouwwerken van Jits Bakker gestolen. Bakker heeft zelfs de twijfelachtige eer de meest bestolen kunstenaar van Nederland te zijn. Maar zijn enorme veerkracht zorgde ervoor dat hij de ontvreemde beelden steeds opnieuw maakte. Schitterend is het daarom dat tijdens de recente renovatie opnieuw drie sculpturen zijn teruggeplaatst op de plek waar ze horen. 'Elia en de Raven' werd sinds 2014 gerestaureerd, maar misschien nog wel specialer is de terugkeer van de in 2003 en 2012 gestolen beeldhouwwerken 'Aan de Borst' en 'Paardentorso's'. De collectie is nu weer compleet en wel te bewonderen in Bakkers achtertuin in De Bilt.

Beeldentuin volledig gerenoveerd

Niet alleen pronken de drie 'nieuwe' sculpturen weer prominent in het park, ook de looproutes waren aan een opknapbeurt toe. De berceau-ingang is gepromoveerd tot hoofdingang, sommige wandelpaden lopen net iets anders en een aantal sculpturen hebben een nieuw stekje gekregen. Voor wat extra groen op het landgoed, zijn struiken en bomen geplaatst en komt er een splinternieuwe bloemenweide bij. Ook voor iedereen die er al eens geweest is, is een wandeling in het beeldenpark op Landgoed Beerschoten dus weer een verrassing.

De kunstenaar Jits Bakker

Jits Bakker werd vooral bekend vanwege zijn beeldhouwwerken, maar hij was van veel verschillende markten thuis. Zo was hij onder meer een verdienstelijk kunstschilder, glaskunstenaar en sieradenmaker. Zijn veelzijdigheid vind je ook terug in de onderwerpen van zijn werk. Klassieke oudheid, muziek, dans en sport, alles komt voorbij in zijn oeuvre. Eén van Bakkers belangrijkste inspiratiebronnen was echter ook de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader, die in het verzet zat, is geëxecuteerd in Kamp Vught en de zevenjarige Jits werd tijdens de Slag om Arnhem geëvacueerd naar Friesland. Na een jaartje Zweden, keerde hij terug naar zijn geboorteregio waar hij ging studeren aan de Kunstacademie. In 1999 opende Bakker de Beeldentuin, waar bewonderaars het tastbare resultaat van een bewogen leven nog altijd kunnen bewonderen.

Een bezoekje brengen aan atelier 'de kooi' en het aangrenzende beeldenlabyrint? Boek dan een rondleiding via de Stichting Jits Bakker Collectie.

Ook leuk

Foto 2. Het in 2003 gestolen kunstwerk 'Aan de Borst' van Jits Bakker is terug in Het Beeldenpark Jits Bakker. Foto: Stichting Jits Bakker Collectie
Foto 3. De ingang van de berceau is inmiddels gepromoveerd tot nieuwe hoofdingang. Foto: Stichting Jits Bakker Collectie

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 16:54:37 · Gepubliceerd: 2021-02-03 16:16:27 - 3816