Minder prikkels, maar niet minder leuk!

Deze dagjes uit zijn ook geschikt voor prikkelgevoelige mensen

Uitjes voor mensen met een beperking Redactioneel door
Foto 1. Kinderen spelen in de vrije natuur en zonder al te veel prikkels in de OERRR-speeltuinen van Natuurmonumenten. Foto: Natuurmonumenten © Janine Bekkers

31 juli 2023 bijgewerkt: 1 augustus 2023 Cultuur Landelijk Een dagje uit is vaak heel leuk, maar het kan ook best druk en overweldigend zijn. Dat is niet altijd even prettig voor mensen die snel overprikkeld zijn, zoals personen met autisme, hersenletsel of hooggevoeligen. Toch een fijn dagje uit? Dat kan met deze uitstapjes voor prikkelgevoelige mensen.

Prikkelarme openstellingen musea

Het museum is natuurlijk niet perse een plek met weinig prikkels. Toch organiseren steeds meer Nederlandse musea speciale prikkelarme openstellingen. Zo kan iedereen toch genieten van prachtige kunst en bijzondere exposities. Een aantal musea werkt samen met Stichting Onbeperkt Genieten, een organisatie die adviseert bij het ontwikkelen van toegankelijk aanbod voor deze specifieke doelgroep. Denk hierbij aan minder mensen tegelijkertijd in het museum, gedimde lichten, geen of minder geluidseffecten, getrainde gastvrouwen, stille rustruimtes en speciale krukjes waar mensen tijdens hun bezoek even op kunnen gaan zitten.

Musea die hun deuren af en toe openen voor prikkelarme openstellingen zijn onder andere: het Rijksmuseum, Drents Museum, Van Abbemuseum, CODA Museum, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Het Noordbrabants Museum, Singer Laren en Museum van de Geest.

Foto 2. Ook het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert regelmatig prikkelarme openstellingen. Foto: Rijksmuseum © Erik Smits
Op zoek naar prikkelarm cultuuraanbod? Kijk dan even in de Prikkelarme Cultuuragenda van Stichting Onbeperkt Genieten.

OERRR Speelnatuur: rustig spelen

Veel kleuren en geluiden kunnen in de hoofden van gevoelige kinderen soms een behoorlijke overload en chaos veroorzaken. Maar dat betekent natuurlijk niet ze niet gewoon lekker willen spelen. De OERRR-speeltuinen van Natuurmonumenten zijn dan een fijn alternatief voor lawaaierige speelparadijzen en gigantische speelplaatsen vol kleurrijke en bewegende objecten. Want wat is nou fijner dan lekker ravotten in de vrije natuur op speeltoestellen gemaakt van natuurlijke materialen? Lekker spelen op je eigen tempo in de frisse lucht, met op de achtergrond het rustgevende geluid van fluitende vogels en ritselende blaadjes. En saai is het absoluut niet! De terreinen staan vol leuke hindernissen, touwbruggen, zandbulten en klimbomen.

Foto 3. Lekker spelen in de frisse buitenlucht in de OERRR-speeltuinen. Foto: Foto: Natuurmonumenten © Janine Bekkers

Struin door de Botanische Tuinen

Ook voor volwassenen is de natuur een heerlijk rustgevende plek, zonder al te veel heftige prikkels. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht zijn aangelegd op en rondom het negentiende-eeuwse Fort Hoofddijk. Hier loop je rond zonder onderweg al te veel mensen tegen te komen. De tuinen beslaan samen namelijk maar liefst negen hectare. Wandel op je dooie gemakje tussen bomen en planten uit de hele wereld. Struin door de grootste rotstuin van Europa, de Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische Kassen, de Ontdektuin, een Bijenhotel en de Vogelhut. Het fort ligt als een plaatje tussen het groen en herinnert je eraan dat dit ook een historische plek is. Je kunt op afspraak een rondleiding volgen, maar dat hoeft niet.

Foto 4. Fort Hoofddijk ligt verscholen tussen de prachtige bomen en planten van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. Foto: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Goed voorbereid naar Avonturenpark Hellendoorn

Een attractiepark bezoeken als je niet zo van prikkels houdt, kan nogal een uitdaging zijn. Maar Avonturenpark Hellendoorn doet er desondanks toch alles aan om het voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. En dat begint bij een goede voorbereiding. Op de website staat daarom een speciale prikkelarme plattegrond, met uitsluitend zwarte lijntjes op een wit papier. Die kun je gratis downloaden bij de website of laten printen bij de informatiebalie. Wordt het toch allemaal iets teveel, dan kun je bij de EHBO even alleen zitten om bij te komen of je mag even het park verlaten en later weer terugkomen. Vraag wel even om een stempel bij de winkel, dan weten ze als je weer door de toegangspoort wilt dat je al binnen bent geweest.

Ook kun je op vertoon van een Autipas, mindervalidenkaart of doktersverklaring een uitgangspas gebruiken, waardoor je via de uitgang van een attractie naar binnen mag en niet te lang in een drukke rij hoeft te staan. Deze regeling vind je overigens in meer Nederlandse attractieparken. Ook Attractiepark Slagharen, Attractiepark Drouwenerzand en Familiepark Drievliet werken met zo'n uitgangspas. Check vooraf even de voorwaarden op de website van het park zelf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Foto 5. Avonturenpark Hellendoorn is leuk voor het hele gezin én houdt rekening met prikkelgevoeligheid. Foto: Avonturenpark Hellendoorn

Dierenpark ZiE-ZOO: rustig genieten van de dieren

Wil je naar een dierenpark die weet hoe ze om moeten gaan met mensen die niet zo goed tegen prikkels kunnen? Dan is een bezoekje Dierenpark ZiE-ZOO in het Brabantse Volkel een hele goede optie. Deze zorgdierentuin biedt namelijk dagbesteding aan mensen met autisme en daarnaast werkt het park samen met het Regionaal Autisme Centrum. Het dierenpark is kleinschalig en prikkelarm en de vrijwilligers die het park runnen weten vanuit hun ervaring hoe ze om moeten gaan met prikkelgevoelige mensen. Dat is niet alleen fijn als je autisme hebt, maar ook prettig als je om een andere reden niet zo goed tegen prikkels kunt.

Ook interessant

Foto 6. Genieten van buiten kan in de natuurspeeltuinen van OERRR. Foto: Natuurmonumenten © Janine Bekkers

Laatst gewijzigd: 2023-08-01 08:41:22 · Gepubliceerd: 2021-08-20 15:17:16 - 7679