1

Trek er samen op uit over de mooiste wandelingen van 2022

Biesbosch, Drenthe, kloosters of toch de Dutch Mountain Trail?

Wandelroutes Redactioneel door
Foto 1. Voor wandelaars die wel van een uitdaging houden: de Dutch Mountain Trail. Foto: Fiets en Wandelbeurs © Dutch Mountain Film Festival

5 februari 2022 Natuur Landelijk Een gouden zonnetje schijnt vriendelijk door de bomen, de nevel hangt nog eventjes over de weilanden, een frisse wind prikkelt je neusgaten... Een ideale dag voor een heerlijk dagje actief naar buiten. Met je partner, vrienden of vriendinnen, of om op je eentje even helemaal tot jezelf te komen. Maar waar ga je heen, want er is zoveel mogelijk. Tip: volg één van de 5 mooiste wandelroutes van 2022 en ontdek de prachtigste plekjes in Nederland en België. Van fraaie wetlands tot hoge heuveltoppen: alle vijf zijn ze genomineerd voor de mooiste wandeling van de Benelux 2022!

Het Biesboschpad

GEERTRUIDENBERG - Wilgenbossen waar de takken over het pad hangen, kronkelende kreekjes, eb en vloed midden tussen de bomen en geheimzinnige hoekjes met overal het geluid van de vogels om je heen: de Biesbosch is een bijzonder en geliefd natuurgebied. Maar hoe is dit unieke stukje Nederland eigenlijk ontstaan?

Je ontdekt het op het Biesboschpad. Dit nieuwe streekpad volgt namelijk de sporen van de fatale Sint Elisabethsvloed die in 1421 een groot deel van Holland en Noord-Brabant overspoelde. Daarbij ontstond ook blijvertje de Biesbosch. Het Biesboschpad leidt je 169 kilometer lang rondom het natuurgebied: langs rivieren, door leuke plaatsjes en door typisch Nederlandse landschappen. Je hoeft alleen de geelrode markeringen te volgen, zodat je vlop kunt genieten van het wandelen zelf.

Officieel startpunt is vestingstadje Geertruidenberg, maar omdat dit een rondwandeling is kun je op elke plek beginnen. De wandeling is opgedeeld in etappes die goed te doen zijn op een dag en meestal van plaatsje naar plaatsje gaan. Zo kun je makkelijk beginnen met een kopje koffie en eindigen met een hapje eten.

The Dutch Mountain Trail

EYGELSHOVEN/MAASTRICHT - Liefhebbers van de bergen en van pittige wandelingen kunnen hun hart nu ook ophalen in Limburg. Daar loopt namelijk de Dutch Mountain Trail, over de 'Seven Summits': zeven van de hoogste heuveltoppen in Zuid-Limburg. Natuurlijk niet echt te vergelijken met hiken in de Alpen, maar wel de beste manier om dat bijzondere berggevoel een beetje te beleven in Nederland. Rotswanden, klaterende beekjes, steile klimmetjes, weides die niet onder doen voor die in de Alpen en fraaie vergezichten in steeds weer een ander dal zorgen daar wel voor!

Daarbij kom je uiteraard ook over het hoogste punt van ons land: de Vaalserberg bij het Drielandenpunt waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland bij elkaar komen. Boven op de Vaalserberg kun je nog hoger komen door de Wilhelminatoren van 35 meter te beklimmen. De moeite waard voor het prachtige uitzicht over drie verschillende landen!

Deze ruige klimwandeling van 101 kilometer loopt van Eygelshoven naar Maastricht (of andersom), voornamelijk over onverharde paadjes. Doe stevige wandelschoenen aan, want dit is het echte werk. En neem de gids mee of download de GPX track, want de Dutch Mountain Trail heeft nog geen markeringen. Eén van de 'Seven Summits' bedwingen voor een onvergetelijke dag buiten kan natuurlijk ook.

Het Hondsrugpad

GRONINGEN - Van het Centraal Station in Groningen naar Osnabrück loopt de Hünenweg, een nieuwe langeafstandsroute van 325 kilometer. Het Nederlandse deel tot aan de grens bij Emmen heeft de naam Hondsrugpad. Eigenlijk bestond het Hondrugspad al in de prehistorie en de middeleeuwen. Deze wandeling dwars door Drenthe is dan ook een tocht langs het verleden, waar overal de sporen van te vinden zijn. Van grote en kleine hunebedden tot middeleeuwse karrensporen, eeuwenoude akkers en pittoreske dorpjes. Maar het is vooral een wandeling door prachtige natuur.

Onderweg wisselen heidevelden, bossen, zandverstuivingen en beekdalen elkaar af. Met als één van de hoogtepunten Geopark de Hondsrug, waar ook het grootste hunebed van Nederland ligt. Je vindt dit gevaarte direct naast het informatiecentrum voor het Geopark: het Hunebedcentrum. De moeite waard om te bezoeken en kennis te maken met de geschiedenis van dit bijzondere gebied.

Ook deze wandelroute is onderverdeeld in dagetappes, gemarkeerd met gele bordjes met een blauwe H. De etappes beginnen en eindigen allemaal bij een informatiepaneel. Nog leuker: er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden onderweg om van dit wandelpad een lange wandelvakantie te maken.

Ons Kloosterpad

DEN BOSCH - Behoefte aan wat bezinning en inspiratie? Je komt helemaal tot rust op Ons Kloosterpad. Elke etappe begint en eindigt bij een klooster die je soms ook kunt bezoeken of waar je misschien wel een viering mee kunt maken. Onderweg kom je langs verschillende abdijen, kapelletjes en kerken. Wil je er een pelgrimstocht van maken: er zijn ook kloosters waar je kunt overnachten. En langs de routes liggen meer overnachtingsmogelijkheden die een link naar het kloosterleven hebben.

Bezoek ook zeker Museum Krona in Uden, te vinden in de vleugel van een prachtig klooster dat nog bewoond wordt. Daar sta je opeens midden tussen allemaal religieuze kunst. Niet alleen talloze iconen, prentjes en schilderijen, maar ook bijzonder beeldhouwwerk en oude handschriften. De tuin van het klooster is een authentieke middeleeuwse 'cruydhof'. Om die te bezoeken hoef je overigens niet het museum in. De tuin is vrij toegankelijk, helemaal gratis.

Ons Kloosterpad is 330 kilometer lang, verdeeld in 15 etappes. Het pad begint en eindigt in Den Bosch bij stadsklooster San Damiano. De route wordt aangegeven door knooppunten van het officiële wandelknooppuntennetwerk.

In België: langs de Lesse en de Lomme

OCHAMPS - Volg de rood-witte markeringen van de nieuwe GR17 en je maakt een bijzondere wandeling vanaf de bron van rivier de Lesse. Samen met riviertje de Lomme voert het kabbelende water je mee door de Ardennen en door de Calestienne, de Famenne en de Condroz: drie prachtige gebieden in Wallonië. Wist je al dat de Condroz de meeste bossen van België heeft?

Wie de Lesse en Lomme route wandelt komt door de fraaiste heuvels van Vlaanderen en Wallonië, loopt langs indrukwekkende grijze rotswanden en kastelen en ontdekt adembenemende vergezichten. Het stuk langs de Lesse is zo'n 105 kilometer lang, het stuk langs de Lomme is 60 kilometer. Verder horen er tien rondwandelingen bij die samen nog eens 195 kilometer toevoegen aan de route. Deze extra lussen zijn niet gemarkeerd, maar wel tot in detail beschreven in de GR17 wandelgids.

De wandelgids is er helaas alleen in het Frans. Gelukkig voor iedereen die geen Frans kent staan er QR-codes bij veel van de teksten, waardoor je ze op de smartphone kunt zien en ze kunt laten vertalen door een vertaalapp.

Foto 2. Wandelen langs het Bieschbospad. Foto: Fiets en Wandelbeurs
Foto 3. Over het Hondsrugpad ga je dwars door Drenthe, over heide, door bos en langs hunebedden. Waaronder dit fraaie exemplaar: het grootste hunebed van Nederland. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse
Foto 4. Wandel langs kloosters en kerken over Ons Kloosterpad. Foto: Fiets en Wandelbeurs

Laatst gewijzigd: 2022-02-05 13:16:36 · Gepubliceerd: 5 februari 2022 - 1840