Utrecht viert 900ste verjaardag met honderden activiteiten

Gratis naar het museum, opening Paleis Lofen en appen met standbeelden

Meer uitstapjes in Utrecht Redactioneel door
Foto 1. Utrecht bestaat 900 jaar! Foto: Eveline de Bruin via Pixabay

archief oud artikel 24 mei 2022 Toerisme Utrecht, Utrecht Dit jaar viert Utrecht 900 jaar stadsrechten. Tijd voor een feestje! De stad staat vanaf 2 juni dan ook volledig in het teken van dit bijzondere jubileum, met heel veel toffe activiteiten. Ga gratis naar het museum, bezoek de plek waar het allemaal begon of stuur een appje naar historische figuren. Dit is er allemaal te doen!

Vijf maanden lang feest in de Domstad

'Als ik boven op de Dom sta, kijk ik even naar benee. Dan zie ik het ouwe grachie, 't Vreeburg en Wijk C,' zingt Herman Berkien in zijn ode aan zijn stad Utrecht in het 'hartsie van 't land'. Je kunt het je haast niet voorstellen in de bruisende stad van vandaag, maar de meeste plekken waar Herman het in zijn lied over heeft, waren er negenhonderd jaar geleden nog helemaal niet. Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht haar stadsrechten en dat wordt groots gevierd met een feest van maar liefst vijf maanden lang. Van 2 juni tot en met 11 november (de dag van beschermheilige Sint Maarten) zijn er in de Domstad honderden activiteiten voor inwoners én bezoekers. Een dagje Utrecht doen? Dit is het moment!

Bekijk voor meer (wijk)festivals, theatervoorstellingen, workshops en andere activiteiten rondom 900 jaar Utrecht de volledige agenda.

Gratis naar Utrechtse musea

Op donderdag 2 juni kun je in heel veel Utrechtse musea gratis naar binnen. Een cadeautje, want wie jarig is trakteert! En behalve een bezoekje voor nop, staan er natuurlijk ook heel veel leuke Utrechtse activiteiten op het programma. In Museum Speelklok klinken uit de draaiorgels typisch Utrechtse liedjes, in Museum Catharijneconvent opent een tentoonstelling over de Utrechtse Paus Adrianus VI (de enige Nederlandse Paus ooit) en in het Centraal Museum bekijk je voor het eerst 'De gezonde stad', met als topstuk de Vaandeldrager van Rembrandt die een tour langs alle Nederlandse provincies maakt. Bezoek ook het Utrechts Archief (met onder meer de stadsrechten zelf én negenhonderd portretten van Utrechters), Het Spoorwegmuseum, Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht, het Nederlands Volksbuurtmuseum en de Domtoren.

Let op: voor sommige musea moet je wel even van te voren reserveren.

Foto 2. Loden zegel van de bul van Paus Adrianus. Op 2 juni (gratis) te zien in Museum Catharijneconvent. Foto: Het Utrechts Archief

Ontdek Paleis Lofen, waar het allemaal begon

De plek waar Utrecht op 2 juni 1122 de stadsrechten kreeg van keizer Hendrik de V is Paleis Lofen. Van het paleis zelf is weinig over en tot voor kort wisten veel mensen daarom waarschijnlijk niet eens van het bestaan van dit belangrijke stukje stadsgeschiedenis. Toch is niet alles van het paleis verloren gegaan. Onder de gebouwen tussen het Domplein en de Vismarkt liggen nog wat resten van de kelders. DOMunder stroopte de mouwen op en maakte deze ondergrondse schat weer toegankelijk in Vind Paleis Lofen. De officiële opening van de attractie vindt natuurlijk plaats op de 900ste verjaardag van de stad. Bezoek de experience vol audioverhalen zet een virtual reality-bril op voor levensechte ervaring die je meeneemt naar de tijd van toen.

Muzikaal feest

Bij een feestje hoort natuurlijk ook muziek! Op 2 juni vindt daarom een spectaculair optreden plaats van rockband Kensington samen met de beiaardier van de Dom die graag een stukje meespeelt... op de Domtoren! Ga langs en luister naar deze unieke combinatie. Maar behalve professionele artiesten, hebben ook de Utrechtse schoolkinderen in de afgelopen tijd iets leuks voorbereid. De Utrechtse rapper DUIMALOT schreef een nieuw stadslied: Freedom City. In verschillende wijken voeren de jongste inwoners van de stad de soundtrack tegelijkertijd voor het eerst op. Iedereen die het wil horen is welkom. En dan is er ook nog het Utrechts Kamerkoor dat een bijzonder concert brengt met muziekstukken van uitsluitend Utrechtse componisten.

Appen met standbeelden

Maar behalve je onderdompelen in de festiviteiten is het ook heerlijk om rustig een rondje te wandelen door de stad. Je kunt natuurlijk op eigen houtje op pad gaan voor een tocht langs de historische highlights, maar is het niet veel leuker om vragen stellen aan de historische figuren zelf, die tegenwoordig zijn vereeuwigd zijn in standbeelden. Hoe? Nou, gewoon door ze een appje sturen! Om contact te kunnen krijgen met onder andere Trijn van Leemput en Johan van Nassau in de Tachtigjarige Oorlog, Paus Adrianus VI of verzetsheldin Truus van Lier heb je wel berichtenapp Telegram nodig. Vervolgens ontvang je foto's, video's en natuurlijk verhalen uit het Utrecht van vroeger. Volg stadswandeling 'Utereg' tot en met 11 november.

Ook leuk

Foto 3. Utrecht viert dit jaar 900 jaar stadsrechten. Foto: Edwin van Wanrooij

Laatst gewijzigd: 2022-06-07 11:29:40 · Gepubliceerd: 2022-05-18 14:07:06 - 2632