Pak een kinderfilmpje op CineKid Festival 2022

Bezoek 's werelds grootste filmfestival voor kinderen

CineKid Festival 2022 Nieuws door
Foto 1. CineKid is het grootste kinderfilmfestival ter wereld. Foto: CineKid Festival © Max Kneefel

archief oud artikel 9 oktober 2022 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Filmpje pakken met de kinderen? In de herfstvakantie vind je in Amsterdam Noord (en op ruim dertig andere locaties in Nederland) weer CineKid Festival, het grootste kinderfilmfestival ter wereld! Bezoek premières, volg masterclasses, ontdek de nieuwste technieken in het MediaLab en doe mee aan sportieve en creatieve activiteiten op het buitenterrein.

Verrassende films

Een filmfestival is dé plek waar je eens iets anders ziet dan de 'standaard' Hollywood blockbusters. Naast verrassende films die je misschien niet als eerste aanklikt op Netflix of Videoland, krijg je de kans om je verder te verdiepen in de boodschap achter de film aan de hand van masterclasses, meet & greets en workshops. CineKid Festival biedt tijdens herfstvakantie, van 15 tot en met 30 oktober, weer twee weken lang een zorgvuldig samengesteld programma met zo'n 130 (animatie)films uit 54 landen. Speciaal voor kinderen!

Om ervoor te zorgen dat CineKid niet alleen een Amsterdams feestje wordt, trekt het festival het land in. Naast hoofdlocatie Pathé Amsterdam Noord kun je op meer dan dertig plekken in Nederland terecht voor filmvertoningen en activiteiten.

Bijzondere premières

De 36e editie van CineKid Festival staat bol van de premières en speciale vertoningen. Openingsfilm 'Totem' van regisseur Sander Burger, over de dochter van een uitgeprocedeerde asielzoeker en haar totemdier, beleeft op zaterdag 15 oktober zelfs haar wereldpremière! Net als de animatiefilm 'Yuku en de Himalayabloem' een dag later, trouwens. Maar er zijn nog meer screenings die je eigenlijk niet wilt missen, zoals het aangrijpende Matties van Ineke Houtman, die laat zien dat een verkeerde keuze zo gemaakt is. Of 'Knor' (en Koning Worst), de prachtige stop motion-film (en Nederlandse Oscar-inzending voor 2022) van Macha Halberstad.

Foto 2. Kinderen vervelen zich geen moment. Foto: CineKid Festival © Max Kneefel

Gratis buitenactiviteiten en meet & greets

Op het Buiksloterplein voor Pathé is daarnaast een volledig festivalterrein ingericht waar kinderen iedere dag van 11:00 uur tot 18:00 uur gratis kunnen spelen, bewegen en knutselen. Neem een kijkje bij Radio Cinekid, kijk naar korte films in de Opblaasbios of ga in de Cinekeet creatief los aan de DIY Knutseltafel. Dagelijks rond 11:00 uur is er voor de allerkleinsten een voorleeshalfuurtje. Op dinsdag 18 oktober ontmoet je influencer Quinty Misiedjan en op woensdag 19 oktober is er een sportdag met onder andere een stormbaan, een judoclinic door olympisch judoka Roy Meyer en een toernooitje latjetrap. En uiteraard klinkt er de hele dag door vrolijke muziek. Ga sfeer proeven!

Foto 3. Bezoek ook het buitenterrein van het festival op het Buiksloterplein. Foto: CineKid Festival © Max Kneefel

Toffe masterclasses

Behalve het kijken naar films, leer je op CineKid Festival ook hoe je een film maakt! Met leuke masterclasses, verzorgd door professionals uit de filmwereld, krijg je een kijkje achter de schermen. Volg een lesje stemacteren en probeer of je de stem van Robotbroer perfect kunt nasynchroniseren. Of kom alles te weten over bijzondere attributen die gebruikt worden op filmsets en leer spooky schminken van een make-up artiest, inclusief plakneuzen en pruiken. En waar moet je op letten als je auditie doet? Een echte castingdirector geeft je alle tips en trics. De kleintjes maken hun eigen kippenmasker in een speciale kleuterworkshop!

  • De masterclasses vinden plaats in zaal 2 van Pathé Amsterdam Noord.

Foto 4. Bezoek alweer de 36e editie van het festival. Foto: CineKid Festival © Max Kneefel

MediaLab

Media is allang niet meer alleen dat statische televisiescherm waar je vanaf de bank in je woonkamer eindeloos naar tuurt. Digitale en interactieve mediatechnieken zijn helemaal van nu! In het MediaLab in Pathé Amsterdam Noord duiken kinderen dieper in de eindeloze mogelijkheden. Het thema voor dit jaar is 'Wij zijn Generatie S' (symbioceen). Aan de hand van workshops, (VR) games en digitale kunstwerken ervaren de bezoekers dat ook zij onderdeel zijn van de natuur. Bezoekers van alle leeftijden maken verbinding met de wereld om zich heen en ervaren dat ze niet naast de natuur leven, maar er zelf onderdeel van zijn. Duik in het diepe met orka's of blaas de natuur nieuw leven in met je lichaam.

  • Het MediaLab is dagelijks geopend van 15 tot en met 21 oktober van 10:00 tot 18:00 uur. Tip om geld te besparen: na 16:00 uur is je entreebewijs de helft van de prijs!

Foto 5. Ervaar de nieuwste mediatechnieken. Foto: CineKid Festival © Max Kneefel

Ook leuk in de herfstvakantie

Foto 6. Pak een kinderfilmpje door het hele land. Foto: CineKid Festival © Max Kneefel

Laatst gewijzigd: 2023-09-28 12:12:56 · Gepubliceerd: 2022-10-06 15:10:20 - 808