Reis door WO II in het vernieuwde Verzetsmuseum

Beleef de harde werkelijkheid van verzetshelden en gewone burgers

Verzetsmuseum Amsterdam Nieuws door
Foto 1. Loop door de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog in het vernieuwde Verzetsmuseum. Ontwerp: Ilona Laurijsse

archief oud artikel 25 november 2022 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Op 2 december opent Verzetsmuseum Amsterdam weer de deuren. En dat is een bezoekje meer dan waard. Want er is van alles te zien en te doen in het verbouwde museum. Dat niet alleen, in de fonkelnieuwe vaste expositie verandert de hele sfeer mee met het grimmiger worden van de bezetting. Het maakt van een bezoek een hele belevenis. Ook voor mensen met een visuele of auditieve handicap: dankzij allerlei aanpassingen kunnen zij helemaal zelfstandig het museum door!

Gloednieuwe kijk op WO II

De vaste expositie van Verzetsmuseum Amsterdam heeft 23 jaar bestaan. Ondertussen gaan mensen heel anders naar een museum en zijn er nieuwe historische inzichten over de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Nederland. Dus werd het tijd om te vernieuwen. Dat is de afgelopen maanden gebeurd - zowel in de presentatie als inhoudelijk. Er is aandacht voor de verdeeldheid binnen het verzet. Voor Duitsers die Nederlanders hielpen en voor mensen die met de Duitsers samenwerkten om zo van binnenuit andere Nederlanders te helpen. Je komt naast de heldenverhalen van de mannen en vrouwen in het verzet ook de verhalen tegen van collaborateurs als verzetsinfiltrant Anton van der Waals. En er is oog voor de druk en de spanning waaronder de verzetsstrijders leefden. Zo krijg je meerdere kanten te zien van het leven onder de Duitse bezetting.

Foto 2. In de nieuwe opzet krijgen de verschillende kanten van de bezetting hun plek. Ontwerp: Ilona Laurijsse

Een belevenis

Door de nieuwe vormgeving en presentatie komt de Tweede Wereldoorlog heel dichtbij. Terwijl je door de bezettingsjaren loopt wordt de stemming steeds grimmiger, in Nederland en tegelijkertijd ook in de expositieruimtes. Hoe langer de oorlog duurt, hoe zwaarder het leven én de keuzes worden voor de mensen. En voor jou, want je beleeft het allemaal mee. Het zware leven van twee broers die uiteindelijk moeten onderduiken. Zou jij ze durven verstoppen in je huis? De stress en spanning van een student die in het verzet gaat en uiteindelijk wordt doodgeschoten. Dat raakt en roept de vraag op: zou je het zelf aandurven Duitse vrachtwagens en treinen te saboteren? In deze expositie gaat het niet alleen om kijken en lezen, maar ook om zelf doen en beslissen.

Foto 3. Aanpassen of verzetten: wat doe jij? Ontwerp: Ilona Laurijsse

Zelfstandig door het museum met een beperking

Waar het Verzetsmuseum Amsterdam al mee bezig was en nu in het hele museum heeft doorgevoerd: mensen met een visuele of auditieve beperking kunnen zelfstandig de nieuwe vaste expositie bezoeken! Blinden en slechtzienden vinden hun weg met behulp van de audiotours met route-aanwijzingen en de vloermarkeringen. Speciale voelobjecten geven hen een beeld van wat ze verteld wordt in de tour. Grote letters en loepen met extra licht zorgen ervoor dat slechtzienden ook kunnen lezen. Voor doven is er een videotour met Nederlandse gebarentaal en ondertiteling. Op films in het museum vertelt iemand het verhaal mee in gebarentaal. Verder kun je overal komen met een rolstoel, want het hele museum is gelijkvloers en ook de vitrines en audiopunten zijn goed bereikbaar. Alles is zichtbaar vanaf rolstoelhoogte, zelfs de tekst. En klepjes, laatjes en luiken gaan met weinig kracht open.

Foto 4. Ook blinden en doven kunnen zonder hulp door het museum. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

Verzetsmuseum Junior blijft

Speciaal voor de kinderen is er Verzetsmuseum Junior. Hier reizen ze met een tijdmachine terug naar het begin van de Tweede Wereldoorlog en maken ze kennis met vier jonge ooggetuigen. Henk, Jan, Nelly en Eva vertellen door interactieve opstellingen hun belevenissen tijdens de oorlog. Allemaal hebben ze een ander verhaal en elk verhaal is echt gebeurd. Ook de spullen die de kinderen tijdens hun rondspeuren tegenkomen zijn echt uit de oorlog. Ze kunnen kijken in de huizen van Henk, Jan, Nelly en Eva en - spannend! - een vliegtuigwrak in. Door aan de stuurknuppel te draaien komen kinderen van over de hele wereld in beeld. Allemaal hebben zij iets te vertellen over oorlog.

Foto 5. In de cockpit van het vliegtuigwrak in Verzetsmuseum Junior. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

Ook interessant

Laatst gewijzigd: 2022-11-27 19:58:25 · Gepubliceerd: 2022-11-24 12:17:48 - 3168