1

Kijk mee over de schouder van Rembrandt

Wandel door het leven van de meesterschilder in het Rembrandthuis

Rembrandthuis Reportage door
Foto 1. Om de heropening van het Rembrandthuis te vieren zit er een gigantische strik op het gebouw. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

17 maart 2023 bijgewerkt: 6 juni 2023 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Het metershoge gezicht van Rembrandt verwelkomt ons als we door de deur van het Rembrandthuis komen. Meteen is het duidelijk dat het hier draait om de persoon achter de wereldberoemde schilderijen. Wij mochten kijken in het huis waar de Nederlandse kunstschilder bijna de helft van zijn leven woonde (van 1606 tot 1669) en het grootste gedeelte van zijn werk maakte.

Stap in de voetsporen van Rembrandt

In de eerste ruimte waar we binnenkomen staat een soort poppenhuis waarin elke ruimte van het Rembrandthuis in het klein is nagemaakt. Hierdoor weet je meteen wat je te wachten staat tijdens je bezoek. We wandelen door naar de keuken. Op het aanrecht staat een glazen vitrine met keukengerei dat uit het huishouden van Rembrandt komt. Grote kans dat Rembrandt het zelf heeft aangeraakt! Hmm, wat is dat? Opeens komt de zoete geur van appeltaart voorbij drijven. Deze geurobjecten zijn een nieuwe toevoeging aan het museum. Met de geuren word je helemaal meegenomen naar de zeventiende eeuw.

Op de bovenste verdieping van het museum vind je de tijdelijke tentoonstellingen. Iedere vijf maanden staat er een nieuwe expositie voor je klaar.

De beroemde lichtval

Via een smalle trap komen we bij de grote entree van het huis. De ruimte waar Rembrandt zijn (potentiële) kopers verwelkomde hangt bomvol schilderijen, waarvan de meeste door zijn leerlingen geschilderd zijn. Via nog meer smalle trappen en gangetjes komen we in de woonkamer, waar de kinderen zijn geboren en stappen we in de verzamelkamer vol objecten van over de hele wereld. Uiteraard kijken we ook even in de werkkamer van de kunstschilder. In het atelier wordt ons meteen duidelijk waar de lichtval, waar de schilderijen om bekend staan, vandaan komt. De ruimte wordt namelijk verlicht door vier grote ramen, wat in die tijd heel uitzonderlijk was. Weten we meteen waarom Rembrandt juist dit huis zo graag wilde hebben!

Foto 2. Door de hoge ramen kwam het noorderlicht naar binnen waar de schilderijen van Rembrandt zo bekend om staan! Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Zelf aan de slag

In de zeventiende eeuw kocht je verf niet in een tube, zoals nu. Nee, Rembrandt maakte zijn verf in die tijd zelf! In het atelier leer je precies hoe dat ging. Een enthousiaste demonstrateur verwelkomt ons. Hij staat achter een werkbank vol zaden, poeders en oliën. Hij legt uit hoe vroeger de kleuren werden gewonnen uit grondstoffen en hoe deze grondstoffen werden verwerkt tot een vloeibare verf. Ook mogen we zelf voelen hoe dit ging. Pfoe, best zwaar! Een verdieping hoger is er nog een demonstratie. Dit keer draait het om etsen. Dit is een druktechniek waarmee je met inkt en een mal een tekening maakt. De demonstrateur vertelt van alles over de techniek en hoe Rembrandt het gebruikte. Ondertussen laat ze ons zien hoe het etsen werkt. Ook mogen we zelf in een mal krassen om te voelen hoe dat gaat. Eigenlijk gebruik je tijdens de demonstraties dezelfde technieken als Rembrandt en sta je écht even in zijn (werk)schoenen! Beide demonstraties vind je dagelijks tussen 11:00 uur en 15:00 uur in het atelier en op de etszolder. Als je net buiten die tijdstippen in het Rembrandthuis bent, zijn er ter vervanging filmpjes die je de technieken uitleggen.

Foto 3. Tijdens de demonstraties mogen we ook een handje helpen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Multimediatour

Er is heel veel informatie beschikbaar over het leven van Rembrandt. Gelukkig hoef je niet alles zelf te lezen maar is er een speciale multimediatour beschikbaar. Bij de ingang krijg je een soort smartphone met een koptelefoon waarbij je per ruimte kunt aanklikken waar je meer informatie over wilt hebben. Door de audiofragmenten volg je het levensverhaal van de kunstenaar en komt het huis bijna tot leven. Net alsof het huishouden vorige week nog in het pand woonde!

Foto 4. Per ruimte zijn er verschillende verhalen beschikbaar die je verdiepende informatie geven over de ruimte. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Toegankelijkheid voor visueel beperkten

Er is tijdens de verbouwing veel aandacht besteedt aan het toegankelijk maken van het huis. Omdat het gebouw oud is, zijn er veel trappen en hoogteverschillen. Hierdoor is het pand niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Daarentegen zijn er verschillende toevoegingen gedaan voor visueel beperkten. Het "poppenhuis' aan het begin van de route, bevat voelobjecten waardoor je goed kunt voelen wat er in elke ruimte aanwezig is. Ook zijn er in verschillende kamers geur- en voelobjecten toegevoegd. Als je dit combineert met de multimediatour, is het Rembrandthuis ook als visueel beperkte goed te ervaren. In de toekomst voegt het museum als bewegwijzering ook nog ribbelroutes toe.

Foto 5. In het Rembrandthuis is veel aandacht besteed aan het toegankelijk maken voor visueel beperkten. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Goed om te weten:

  • In het Rembrandthuis ontmoet je de persoon achter de wereldberoemde schilderijen. Alleen hangen er maar weinig echte Rembrandts in het huis. De meest werken zijn gekopieerd door zijn leerlingen. Ben je ook geïnteresseerd in de schilderijen? Combineer dan je bezoek aan het Rembrandthuis met het Rijksmuseum. Daar hangt namelijk de grootste collectie van de beroemde kunstschilder.
  • Door het hele huis heen staan meubelen en objecten die je mag aanraken en waar je op mag gaan zitten. Hierdoor is een uitstapje naar het Rembrandthuis ook leuk voor kinderen. De interactieve demonstraties maken de belevenis compleet!
  • Het Rembrandthuis heeft van oktober 2022 tot en met maart 2023 verbouwd. Zo zijn er vijf extra ruimtes geopend. Deze kamers zijn niet bijgebouwd, maar hadden eerst een andere functie. Ze zijn weer in hun oude staat teruggebracht. Hierdoor bewonder je vanaf nu 30% meer Rembrandt!
Foto 6. Wandel door het leven van Rembrandt in het Rembrandthuis. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-06-06 09:02:29 · Gepubliceerd: 17 maart 2023 - 1388