Drie eeuwen merklappen

Informatie over de Oude Remise   Redactioneel door

14 november 2005 Nieuweschans, Groningen In De Remise in Nieuweschans is momenteel een bijzondere tentoonstelling te bezoeken. De moeder van Aart Hooijmeijer heeft een uitgebreide collectie aan merklappen aan haar zoon geschonken na haar dood. De lappen zijn nog tot 30 november te zien.

Ruim zes jaar naar haar dood, heeft Aart Hooijmeijer de gelegenheid gegrepen om het erfgoed van zijn moeder nader te onderzoeken. Hooijmeijer viel van de ene verbazing in de andere, toen hij dozen en doosjes, schriften en boeken opende, die alles bij elkaar in een enorme verzameling merklappen en ander borduur- en handwerk bevatten.

De moeder, Rika Hooijmeijer, die in het eerste oorlogsjkaar haar liefde volgde naar Duitsland, was een naaldkunstenares. Ze leidde een handwerkzaak, leidde jonge meisjes op en leerde hen de kunst van het borduren. De laatste jaren van haar leven heeft ze bijna obsessief voorbeelden van merklappen uit de hele wereld verzameld en patronen van verschillende lappen nageborduurd. Daarbij documenteerde ze al het werk: waar had ze het patroon gevonden, wie heeft het gemaakt, waar het origineel hangt of hing en aan wie ze het vervolgens geschonken heeft. Aart Hooijmeijer heeft al het nagelaten werk op dezelfde manier als zijn moeder uitgezocht, een catalogus samengesteld, foto’s gemaakt en waar nodig werk laten inlijsten. Het resultaat is te zien op de expositie.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-11-14 12:06:26 - 1814