Stille Wateren, woeste zeeën

Tentoonstelling toont voormalige Zuiderzee

Agenda Cultureel Centrum Corrosia Redactioneel door

archief oud artikel 6 juli 2006 Almere-Haven, Flevoland Het Cultureel Centrum Corrosia in Almere Haven presenteert van 8 juli tot en met 20 augustus de (Zuider)zee tentoonstelling 'Stille wateren en woeste zeeën. Verschillende kunstenaars, fotografen en documentairemakers laten de vele gezichten zien van de Zuiderzee en de polder.

Zeeschilders

Drie leden van de ‘Nederlandse Vereniging van Zeeschilders' en een vierde zeeschilder exposeren hun werk. Jan Velthuis schildert het waddenlandschap in aquarellen. Het gaat hem er niet om precies weer te geven wat hij ziet, maar meer hoe het landschap op het moment van schilderen voor hem aanvoelt. Kunstenares Winnifred J. Bastian is gefascineerd door alles wat met ruimte en rust rond het thema zee te maken heeft. In haar aquarellen past zij felle kleurstellingen toe en experimenteert zij regelmatig. Het kleurgebruik van Ingrid Dingjan is ook verrassend. Het water dat zij schildert kan bijvoorbeeld helblauw zijn en de zeilen van een schip kunnen kanariegeel zijn. De aquarellen van Riny Bus laten zeegezichten en havens zien. De Urker beeldhouwer Geert Weerstand maakt speciaal voor de tentoonstelling een aantal beeldhouwwerken, die door de zee zijn geïnspireerd.

Maritieme fotografie

Naast schilderkunst hangen er ook foto's van Herman IJsseling. Deze fotograaf legt vanuit de lucht vast hoe schepen de meest barre omstandigheden weerstaan. Een fotoreeks van Marco Bakker laat het reilen en zeilen zien van de Enkhuizer vissersvloot. Een selectie oude foto's uit Museum het Oude Raadhuis op Urk laat zien hoe het er vroeger rond de haven van Urk aan toeging. In bruikleen van Museum Schokland hangt er een reeks foto's van Schokland.

Ballade

In ‘Ballade van een Oude Zee' uit 1984 voert documentairemaker Peter Wit de kijkers mee op een tocht langs pittoreske stadjes aan de oevers van de voormalige Zuiderzee. Het inpolderingsverhaal van Urk wordt in ‘Zoutzoet' verteld door filmmaakster Frederieke Jochems. Er komen Urkers aan het woord die de inpoldering nog bewust hebben meegemaakt. Beide documentaires worden elke dag vertoont. Van de jonge kunstenaar Tamara Dees zijn er drie filmpjes te zien, waaronder ‘Sinking Ships'. Voor haar is de zee een grote inspiratiebron en een metafoor voor het mysterieuze, de Grote Onbekende, de eeuwigdurende reis.

Herrinneringen

De tentoonstelling heeft een reeks schilderijen van Eibert den Herder (1876-1950) in bruikleen gekregen van het Stadsmuseum Harderwijk. Als schipperszoon en vishandelaar was hij betrokken bij de Zuiderzee en tegen de afsluiting. Eind 1943 startte hij een serie schilderijen waarin hij laat zien hoe de geschiedenis van de Zuiderzeevisserij is verlopen. Waar hij vooral uitdrukking aan wil geven is zijn grote droom: een ongeschonden Zuiderzee, wemelend van botters en vissers.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 juli 2006 - 2495