1

Dinosaurussen! Betreden op eigen risico

Kunsthal Rotterdam Redactioneel door

archief oud artikel 15 september 2006 Rotterdam Dinosaurussen hebben de mensheid altijd gefascineerd, generatie op generatie. Resten van de reusachtige beesten die tot 65 miljoen jaar geleden hebben geleefd worden nog steeds gevonden. Jaarlijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan en theorieën herzien. Maar het blijft nog steeds een mysterie waarom het reusachtige beest is uitgestorven. De Kunsthal in Rotterdam doet van 16 september tot en met 4 maart 2007 de verschillende dinosaurussoorten weer herrijzen.

Expeditie

De Kunsthal neemt de bezoeker mee op expeditie naar een wereld van 65 miljoen (het Krijt) tot 220 miljoen jaar geleden (het Trias). De tentoonstelling verweeft amusement en spanning met wetenschappelijke feiten en geschiedenis. Waar en wanneer leefden de reusachtige monsters? Hoeveel soorten kennen we? Wat aten dinosaurussen? Hoe gaat een paleontoloog te werk en waar zijn de wetenschappelijke feiten op gebaseerd? Opgravingen leveren veel vondsten en fossielen die veel informatie geven over leefpatroon en uiterlijk van een bepaalde soort dinosaurus.

26 meter

Het dinosaurusras kent 2 groepen met in totaal 7 soorten. Bekende dinosaurussen zijn de vleesetende Tyrannosaurus rex, de op een neushoorn lijkende Triceratops en de Diplodocus met zijn lange nek. De T. Rex kan tot 5,50 meter hoog worden en heeft een bek waar met gemak een mensenhoofd in kan. De Diplodocus kan tot 26 meter lang worden, maar heeft ondanks zijn grootse omvang een goedaardig karakter en eet alleen maar planten en bomen. Het skelet van een Triceratops is bijzonder vanwege de grote kraag rondom de nek. In de tentoonstelling zijn deze en meer soorten alom tegenwoordig, dan wel als animatronic, dan wel als skelet.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 september 2006 - 38147