Op zoek naar de ring

Meer informatie over de fietsroute |  
door

9 november 2006 Enschede, Overijssel 'De ring van de Textielbaron' is de naam van een nieuwe kinderfietsroute in Enschede. Tijdens een 12 km lange tocht vol met opdrachten gaan de fietsers op zoek naar een bijzondere ring. De route is een initiatief van de provincie Overijssel, museum Jannink en het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme. Met de route komt het industriële verleden van de stad voor de kinderen tot leven.

Mette en Lex

De route vertelt het verhaal van Mette, een meisje dat honderd jaar geleden leefde en Lex, een jongen van nu. Lex moet voor school een werkstuk maken over textiel maar weet niet goed wat hij met het onderwerp aan moet. Plotseling krijgt hij via de e-mail een vreemde boodschap. Voor hij het weet fietst hij door Enschede met achterop een bleek meisje in een ouderwetse jurk, Mette. Ze wijst hem de weg en samen leren ze meer over textiel en een mysterieuze ring.

Industrieel verleden

Het traject van 12 kilometer voert langs overblijfselen uit de tijd van de textielindustrie. In de 18de eeuw groeide de Enschede uit tot het centrum van de Nederlandse textielproductie. Dit beïnvloedde het hele leven in de regio. De oude fabrieksgebouwen, villa’s, wijken en parken langs de fietsroute zijn daar getuigen van. De tocht is gericht op kinderen van 9 t/m 12 jaar en duurt ongeveer drie uur. De deelnemers krijgen een rugzak mee met onder andere een routeboekje, ballonnen, pleisters, meetlint en tweeënhalve meter touw. Onderweg kunnen de fietsers aan de slag met opdrachten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-11-09 12:02:31 - 1731