Een dag in de cel

Het Gevangenismuseum door

archief oud artikel 8 januari 2007 Veenhuizen, Drenthe De gevangenis is een plek waar de meeste mensen nooit binnenkomen. Leer in een dag deze wereld en de geschiedenis ervan kennen in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. De vaste expositie van dit museum brengt ruim vier eeuwen strafrecht in Nederland in beeld. Kinderen kunnen met bewoner Lange Leo op onderzoek uit en de huidige wisselexpositie vertelt tot 17 juni over het leven in dit 'Hollandse Siberië' rond het begin van de 19e eeuw.

Van schandpaal tot rechtzaal

Misdaad en straf is van alle tijden, maar de manier waarop en het soort straf is in de afgelopen eeuwen sterk veranderd. Aan de hand van onder andere historische objecten, foto's en video's laat het museum de belangrijkste ontwikkelingen van 1600 tot nu zien. "De multimediale presentaties en interactieve media geven bezoekers de mogelijkheid zich te verplaatsen in gevangenen en hun bewaarders", schrijft het museum. Loop door nagebouwde ruimtes, zoals een slaapkooi, de luchtplaats of bezoek de cel om even te ervaren hoe het is om gevangen te zitten. Door middel van interactieve presentaties en simulaties is er ook aandacht voor de moderne gevangenis, jeugddetentie en de tbs-klinieken.

Tijdreis

Kinderen maken met de speurtocht TijdReis kennis met Lange Leo. Deze bewoner van de gevangenis in Veenhuizen maakt graag een rondleiding met de bezoekers. De opa van de opa van Lange Leo, Grijze Tinus, zat vroeger ook in deze gevangenis. Was het beter of slechter om toen gevangen te zitten? Hoe werden misdadigers bestraft? Samen met Lange Leo gaan de kinderen op onderzoek uit. Op zondagmiddag (tijdens de schoolvakanties op elke dag) rijdt de oude boevenbus rond. Tijdens de rit in deze bus, met tralies voor de ramen, vertelt een gids over de geschiedenis van het gevangenisdorp Veenhuizen.

De kolonisten van Veenhuizen

Twee keer per jaar organiseert het Gevangenismuseum een wisselexpositie, tot 17 juni is het thema 'Idealisten – Kolonisten Leven in de kolonie Veenhuizen van de Maatschappij van Weldadigheid 1818 – 1859'. Met deze expositie wil het museum aan de hand van persoonlijke verhalen meer vertellen over het leven in dit ‘Hollands Siberië' in de eerste helft van de negentiende eeuw. Rond 1825 werden duizenden bedelaars, landlopers en wezen uit de grote steden, ook wel ‘kolonisten' genoemd, naar de drie gestichten in Veenhuizen gestuurd. Onder andere de nagebootste slaapzaal, de audiofragementen en brieven vertellen over het onaangename dagelijkse leven in de krappe, stinkende zalen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-01-08 12:00:35 - 2358