Van vader op zoon

Meer informatie over Museum Nairac Redactioneel door

archief oud artikel 19 juni 2007 Barneveld, Gelderland Vader en zoon Van de Hulst staan momenteel in de belangstelling bij twee musea. Stedelijk Museum Vianen eert tot 14 oktober 2007 de zoon met de expositie 'Tussen hemel en aarde, werk van Willem G. van de Hulst (1917-2006)'. Tot 27 oktober 2007 draait het in het Veluws Museum Naraic in Barneveld om de vader met de tentoonstelling 'Een boekje en een sinaasappel! De wereld van W.G. van de Hulst (1879-1963)'. Twee mannen die zowel met als zonder elkaar een creatieve erfenis achter lieten.

Vader

W.G. van de Hulst heeft een oeuvre weer menig schrijver jaloers op zou zijn. Het aantal tenminste, meer dan 100 kinderboeken en 300 schoolboeken schreef de auteur in een oplage van ruim 12 miljoen. Maar Van de Hulst sr. is geen schrijver die tegenwoordig de bestsellers lijsten haalt. Wel kennen we hem van de boekjes als 'Rozemarijntje', 'Peerke en zijn kameraden', 'Het wegje in het koren' en 'In de Soete Suikerbol'. Verhalen die velen vroeger meekregen tijdens de kerstviering op de basisschool. Of waar 's avonds voor het slapen gaan uit voorgelezen werd. Kortom: jeugdsentiment. Het schrijven van W.G. van de Hulst komt voort uit zijn beroep als onderwijzer. "Wat zonneschijn is voor de bloemen, zijn verhalen voor het kind", zei hij eens. Nog steeds zijn er 60 titels in druk, dus de schrijver is volgens museum Nairac levend genoeg om aandacht aan te geven. De tentoonstelling laat al de kinderboeken zien, het manuscript van de Bijbelse Geschiedenis die in vele talen werd vertaald, foto's en brieven. Het verhaal 'In de Soete Suikerbol' verscheen in 1934 als krantenstrip, in 1950 volgde een hoorspel, in 1973 een tv-serie en tenslotte diende het boek ook ter inspiratie voor een musical in 1994 en 2001. Museum Nairac toont het originele decor van de tv-serie, net als de versleten bruine stoel waar Van de Hulst al zijn boeken in schreef.

Zoon

Willem Gerrit junior is vooral bekend van de illustraties die hij maakte voor de kinderboeken van zijn vader. De sfeer van het verhaal wist hij in vloeiende lijnen om te zetten in tekeningen. Maar hij was meer, naast tekenaar werkte hij als kunstschilder, beeldhouwer en schrijver. "Zijn tedere aquarellen, robuuste sculpturen en monumentale doeken vormen zijn levenswerk", aldus het Stedelijk Museum Vianen. Hij debuteerde in 1946 al met het kinderboek Tippeltje waarna nog ongeveer een dertigtal verhalen volgen. Maar het museum geeft specifiek aandacht aan de kunstenaarscarrière van de Van de Hulst, die na de dood van zijn vader in 1963 pas echt op gang kwam. Na de middelbare school in Utrecht volgt Willem van 1934 tot 1939 de schildersopleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam en in Parijs studeerde hij nog een periode aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Kenmerkend voor het werk van W.G. van de Hulst jr. zijn de landschappen, vaak in enkele lijnen en kleurvlakken. De tentoonstelling toont een selectie uit het oeuvre waaronder een schilderij van de oude Lekbrug.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-06-18 17:29:05 - 2721