LEGO: onverslaanbare bouwsteen

Speelgoed bestaat viert 50-jarig jubileum

Speelgoedmuseum Deventer Redactioneel door

archief oud artikel 4 juli 2007 Deventer, Overijssel Toen de Deen Ole Kirk Christiansen in 1916 het het eerste houten LEGO-steentje maakte, had hij nooit kunnen denken dat dit zo'n succes zou worden. Dit jaar bestaat LEGO 50 jaar. Het Speelgoedmuseum in Deventer heeft tot en met 4 mei 2008 een tentoonstelling met als thema het beroemde stuk speelgoed.

Wie herinnert zich niet de LEGO waar je als kind mee speelde? Volwassenen van nu hebben ongetwijfeld goede herinneringen aan speelgoed van toen. Toch is de expositie vooral een plek voor kinderen, al komen hun ouders zeker ook aan hun trekken.

LEGO City

De kids kunnen zich uitleven op de Deventer tentoonstelling. “Je kunt meebouwen aan de LEGO Stad, vol treinen, bouwkranen, brandweerauto’s en vliegtuigen van LEGO City. Daarnaast kun je genieten van supergrote LEGO modellen en knappe staaltjes technisch LEGO”, zo belooft het Speelgoedmuseum. In de stad gebeurt van alles: er rijden treinen, vliegtuigen landen en stijgen op en er breekt brand uit. Net als in het echt. “Er wordt zelfs gejumpt in LEGO stijl.” De kleine LEGO-liefhebbers kunnen ook volop aan de slag met LEGO zelf: de bouwstenen liggen al klaar...

Ferrari

Publiek dat te groot is om met LEGO te spelen, kan het wel bewonderen. Hobbyisten hebben het Speelgoedmuseum modellen te bruikleen gegeven. Bezoekers zullen hun ogen uitkijken bij de grote verzameling modellen van technisch LEGO, aldus het museum. “Van Ferrari tot graafmachine tot robot, LEGO Mindstorms Nxt. Van LEGO kun je alles maken!”

20 miljard LEGO-steentjes per jaar

LEGO is de afkorting van 'Leg Godt', oftewel de Deense woorden die speelgoed betekenen. Ole Kirk Christiansen maakte begin 20e eeuw in zijn houtbewerkingwinkeltje houten speelgoed. Dat gaf hij de naam LEGO. Zoon Godtfred introduceerde, na de dood van zijn vader in 1958, de plastic steentjes. Ging het daarvoor slecht met LEGO, vanaf 1961 werd het een onverdeeld succes. Momenteel staan er LEGO-fabrieken in de Verenigde Staten, Zwitserland, Zuid-Korea en Tsjechië. Samen produceren ze jaarlijks maar liefst 20 miljard LEGO-steentjes.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 juli 2007 - 5649