Duik achter de Stelling van Amsterdam op Fort K'IJK!

Kijk goed om je heen voordat je Fort K'IJK binnenstapt. Je ziet weidevogels naar voedsel zoeken in deels ondergelopen land en als je verder zou rijden, dan zou je meer forten zien. Fort K'IJK is namelijk onderdeel van de Stelling van Amsterdam; een verdedigingslinie rond de stad Amsterdam. Sinds 1996 is de hele Stelling uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed; maar al bij de bouw in 1880 was de imposante stelling beroemd. In Fort K'IJK kom je erachter hoe deze linie werkte en zie je hoe het landschap ontstond.

Welkom op het fort

Bezoekers kunnen binnen de openingstijden van het fort zelf de audiotour doorlopen. De boswachter en de fortwachter nemen je hierin mee op reis door de geschiedenis van het fort en het omliggende landschap. Verschillende projecties en gebruik van licht en donker geven het fort een bijzondere sfeer. Iedere maand op donderdag geeft een gids een historische rondleiding over kanonnen en kookpotten. En vertelt allerlei leuke anekdotes en weetjes over de soldaten op en het functioneren van het fort.

Polderlandschap

Door grote stukken van het land rond de Stelling van Amsterdam onder water te zetten, werd de vijand tegengehouden en bleef de stad in veiligheid. In een tijd zonder vliegtuigen een super slim plan! Nu heeft de Stelling met het landschap een nieuwe functie en hoeft de mens niet meer te beschermen. Maar wat dan wel? Dat zie je in Fort K'IJK! En je kunt er volop van genieten tijdens een fiets- of wandeltocht langs de forten van de Stelling van Amsterdam...

Tip: je bent welkom in de gezellige Theeschenkerij in Fort K'IJK! Hier staat de koffie klaar en is er huisgemaakte taart om van te genieten. Boven op het fort vind je nog een koepel van waaruit je een mooi uitzicht hebt op het omringende landschap.

Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink

Het mooie polderlandschap rond Fort K'IJK. Foto: © Aart Jan van Mossel

Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink

Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink

Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink

Hoe ontstond het landschap? Foto: Mike Bink

Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink

Welkom op het fort! Foto: Monique van den Haak

Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink

Volg de audiotour. Foto: Mike Bink