Xylotheek - collectie boomboeken

Kasteel Groeneveld heeft één van de drie xylotheken van Nederland. Een xylotheek ziet er aan de buitenkant uit als een rij boeken, maar dat zijn het niet. Eigenlijk zijn het kistjes in de vorm van een boek. Ieder kistje bevat een beschrijving van een boom, wat gedroogde blaadjes, stukjes hout, een knop, takje of vruchtje van deze boom. Het kistje is zelf ook gemaakt van hout dat afkomstig is van de beschreven boom. De rug van het 'boek' is beplakt met schors van de boom. De xylotheek in Kasteel Groeneveld is sinds 1980 te bezichtigen. Je vindt de xylotheek in een klimaatkast in de linnenkamer van het kasteel.

Alle drie de xylotheken zijn aangelegd door de Duitse plantkundige en bosbouwer Alexander Schlümbach. Hij maakte ze in opdracht van de toenmalige koning Lodewijk Napoleon. De xylotheek werd gebruikt bij botanische studies op hogescholen en universiteiten. De grootste van deze drie, met 158 'boeken', staat in Franeker, in Museum Martena. De derde xylotheek stond vroeger in Harderwijk, maar is nu te bezichtigen in Museum TwentseWelle in Enschede

Xylotheek - collectie boomboeken in Baarn leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.