1

Korte Muzikale Wandeling




Korte Muzikale Wandeling

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De wandeling begint in de doopsgezinde verscholen kerk met een korte uitleg hoe een kerkorgel eigenlijk werkt. Aan het eind is er een openlucht concertje in het Zuiderhofje, dat normaal niet voor publiek is geopend. En daar tussen in wandelen we door het centrum van Haarlem met oog voor de verscholen muzikale details.
Wat is een balgzolder en waarom zijn er zoveel pijpen in een orgel? En wat betekenen de Damiaatjes, de klokken in de Grote Kerk van Haarlem die elke avond tussen negen en half tien klingelen, voor het geloofsleven in Haarlem? Klonk er ook muziek als doopsgezinde martelaars op de Grote Markt ter dood werden veroordeeld: door de galg of door verdrinking?
De wandeling gaat via de voormalige kloostertuin ‘Prinsenhof’ en het pittoreske Bruinigshofje (uit 1610) naar het Zuiderhofje, in 1640 gesticht door Elisabeth Blenckvliet en haar man Jacques van Damme. De vraag is of het nog wel van de 21e eeuw is om aparte hofjes voor alleen vrouwen te hebben. Wat vinden de bewoonsters zelf?
Op de mooie binnenplaats van het Zuiderhofje wordt de wandeling afgesloten met een openluchtconcertje door (Haarlemse) amateur musici.
Tijdens de Korte Muzikale Wandelingen krijgen mensen antwoord op bovenstaande vragen. De wandelingen beginnen in de doopsgezinde kerk. Vooraf kunt u in De Wereld van Jansje een kopje koffie drinken. De wandelingen worden begeleid door deskundige vrijwilligers van de doopsgezinde gemeente.

 Bezoek www.vdgh.nl

Korte Muzikale Wandeling
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.