De Collectie




De Collectie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Met ingang van maart 2014 zal er in het Ploegpaviljoen een semipermanente opstelling uit de eigen collectie worden gepresenteerd die

Met ingang van maart 2014 zal er in het Ploegpaviljoen een semipermanente opstelling uit de eigen collectie worden gepresenteerd die in deze vorm nieuw is voor het Groninger Museum. Elke zaal krijgt een apart thema en een eigen sfeer.

Zo is er een ‘schatkamer’ waarin de grote collectie Gronings zilver centraal staat; en een zaal met ‘meesterwerken’, waarin onder andere schilderijen uit de Gouden Eeuw worden getoond. Daarnaast zal er aandacht zijn voor Groninger geschiedenis en cultuur, waarbij De Ploeg, en context, in de centrale zalen van het paviljoen een vaste plek krijgen. De laatste drie zalen zijn gewijd aan de (inter)nationale moderne kunst: respectievelijk het modernisme (periodes van de directoraten van Jos de Gruyter en Bram Westers), het postmodernisme (periode Frans Haks) en de hedendaagse kunst, mode en design. Het wordt gevarieerde, rijk gevulde presentatie, een ankerpunt binnen het levendige expositiebeleid, dat zowel de individuele bezoeker als schoolklassen tijdens meerdere bezoeken moet kunnen boeien. Op dit moment worden de plannen voor deze presentatie concreet uitgewerkt, waarbij veel aandacht zal zijn voor een rijke educatieve begeleiding.

Er is een portret te zien van arts en feministe Aletta Jacobs, de Martinitoren als zilveren miniatuur, een schilderij van Rubens, een vuistbijl uit de steentijd en een servies van museumarchitect Alessandro Mendini. In de middelste zalen is een selectie te zien uit de collectie schilderijen, tekeningen en prenten van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. De collectie is een afspiegeling van de cultuur van de Groningers uit Stad en Provincie en van hun liefde voor verzamelen. Met het tonen van De Collectie gaat een lang gekoesterde wens van het publiek in vervulling.

Conservatoren:

Mariëtta Jansen (De Ploeg en moderne schilderkunst)

Egge Knol (archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst (nijverheid))

Ruud Schenk (moderne beeldende kunst en kunst uit de twintigste eeuw)

Sue-an van der Zijpp (hedendaagse beeldende kunst, design en mode)

Andreas Blühm (Algemeen Directeur)

 Bezoek www.groningeruitburo.nl

De Collectie
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.