1

Traditie en Vooruitgang




Traditie en Vooruitgang

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Openluchtmuseum Het Hoogeland brengt deze zomer een tentoonstelling van een bijzondere verzameling quilts. Naast de kunstwerken zelf, is het ook het achterliggende verhaal dat indruk maakt. De gestikte dekens zijn na de tweede wereldoorlog naar Europa gezonden als hulp voor een groep op drift geraakte doopsgezinden. Aangevuld met een aantal hedendaagse quilts uit dezelfde traditie, biedt de collectie een indrukwekkend en ontroerend beeld.

Doopsgezinden, ook wel anabaptisten of mennonieten genoemd, vormen een religieuze stroming die in de 16e eeuw werd geïnspireerd door de Friese, voormalige priester Menno Simons. De leden van deze stroming ervaren een zeer persoonlijke band met hun geloof, die zich onttrekt aan formele regels. Mennonieten hebben zich verspreid over de hele wereld, waarbij de invulling van hun religie ook verschillende vormen hebben aangenomen. Zo zijn de Amerikaanse Amish een variant op de doopsgezinden.

In de jaren na de tweede wereldoorlog wordt een groep doopsgezinden door Stalin uit Oekraïne gezet. De dictator verdenkt de groep van collaboratie met de Duitsers. Deze groep raakt op drift door Europa en belandt uiteindelijk onder meer in Nederland. De berooide mennonieten ontvingen steun van hun geloofsgenoten in de Verenigde Staten. Een eerste, letterlijke vorm van warmte was de zending van een aantal traditionele quilts.

Een deel van deze zending is deze zomer te zien in Openluchtmuseum het Hoogeland. De collectie is aangevuld met een aantal hedendaagse quilts die zijn gemaakt in de traditie van de doopsgezinden. Mariet Soethout-Mous uit Elden bij Arnhem, is een bekende Nederlandse quiltster. Zij laat zich inspireren door uiteenlopende invloeden en stijlen. Vooral de ingetogen mennonitische quilttraditie, is van grote betekenis voor haar werk.

De tentoonstelling is voor het publiek toegankelijk vanaf 13 juni, samenvallend met het Noord-Gronings Quiltfestival. Na afloop van dat festival blijft de tentoonstelling te bezichtigen tot en met 21 september.

 Bezoek www.hethoogeland.com

Traditie en Vooruitgang
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.