1

Ode aan de dodo tijdens Rare Dierendag




Ode aan de dodo tijdens Rare Dierendag

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Rare Dierendag is een ode aan de dodo; een bijzonder dier die geleefd heeft op het vulkaaneiland Mauritius. Een grote vogel die niet kon vliegen en zonder echte vijanden, totdat de mens op Mauritius kwam. Nu behoort de dodo tot één van de meest beroemde uitgestorven diersoorten ter wereld. In 2005 werd een dodo-massagraf gevonden. Een van de ontdekkers van dit graf, dr. Kenneth Rijsdijk, komt vertellen over deze bijzondere vogel tijdens de Rare Dierendag op zondag 23 november. Het verhaal over de dodo begint om 14.00 uur. Daarnaast kunnen kinderen zich vanaf 13.30 uur laten schminken en hun eigen rare fantasiedier knutselen.

Dr. Kenneth Rijsdijk werkt als onderzoeker bij Naturalis en is docent Aardwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2005 ontdekte hij samen met collega's een van 's werelds rijkste fossielenvindplaatsen met vele dodo-botten. Naar aanleiding van deze ontdekking is hij diverse malen als expeditieleider naar Mauritius vertrokken voor onderzoek. Recent heeft dr. Kenneth Rijsdijk, samen met collega-wetenschappers, een compleet skelet van een dodo, botje voor botje, gescand met een speciaal 3D-aparaat. Deze jarenlange klus is zojuist afgerond en biedt wetenschappers de mogelijkheid om overal ter wereld deze aparte vogel te bestuderen. Op zondag 23 november komt hij vertellen over zijn bijzondere ontdekking en de expedities. Zijn verhaal is erg interessant voor iedereen die nieuwsgierig is naar de dodo, van jong tot oud.

De dodo, een beetje een vreemde vogel, maar juist daarom ook zo bijzonder. Kinderen kunnen op deze Rare Dierendag ook zelf een raar dier maken. Bijvoorbeeld een dodo kleuren, een fantasiedier knutselen of zelf in een raar dier veranderen door het gezicht te laten schminken door de kunstenares van Burny Art. (Foto: Henk Caspers, Naturalis)

 Bezoek www.nieuwlanderfgoed.nl

Ode aan de dodo tijdens Rare Dierendag
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.