Lezing Peter Otto en Gijs van der Ham




Lezing Peter Otto en Gijs van der Ham

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Gijs van der Ham geeft in het Nationaal Glasmuseum een lezing over zijn boek 'Dof Goud'. Daarna vertelt Peter Otto over zijn werk uit de tentoonstelling Point Blank dat deels geïnspireerd is op de voorwerpen benoemd in het boek Dof Goud. Afsluitend is er een kleine maaltijd voor alle aanwezigen.

Dof Goud
Aan de hand van een fascinerende reeks voorwerpen, kaarten, tekeningen, gravures en schilderijen, voor een belangrijk deel uit de collectie van het Rijksmuseum, vertelt Gijs van der Ham in zijn boek Dof Goud over de lang verwaarloosde geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in Ghana. Het is een pijnlijk maar ook bijzonder verhaal, met de opgenomen beelden als tastbare getuigenissen.

The perenial question of existence
Een van deze voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum is de commandostaf van de West-Indische Compagnie. Geïnspireerd op deze commandostaf heeft beeldend kunstenaar Peter Otto het werk The perenial question of existence gemaakt. Dit werk bestaat uit glas, een granaathuls en een heupprothese van metaal, tot één vorm gesmolten.

"Achter het esthetische aspect van deze ivoren met goud afgezette staf, zie ik het latente geweld van de slavenhandel die door de WIC werd georganiseerd. Het idee van koloniale uitbuiting heb ik in mijn versie van deze staf gecombineerd met de vloeibaarheid en lichtheid van glas. Deze vorm heb ik omgeven met symbolen van oorlog en geweld. Ik wil eenduidigheid vermijden, schoonheid met lelijkheid combineren, om zo tot een genuanceerde verdieping te komen." - Peter Otto

 Bezoek www.nationaalglasmuseum.nl

Lezing Peter Otto en Gijs van der Ham
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.