1

Een grenzenloos conflict - Airborne Museum




Een grenzenloos conflict - Airborne Museum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Tweede Wereldoorlog was een wereldwijde oorlog - al hoor je vaak alleen het Nederlandse verhaal. Of dat van Europa. De multimediale presentatie ‘Een grenzeloos conflict’ brengt dat op een indringende manier in beeld, aan de hand van vijftig beslissende momenten wereldwijd.

Een grenzeloos conflict

‘Een grenzeloos conflict’ is een gelaagde, multimediale presentatie, die de gebruiker inzicht geeft in de samenhang en gelijktijdigheid van beslissende momenten wereldwijd rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Terwijl je door de tijd en door de wereld reist, volg je drie levensverhalen die verweven zijn met dit grenzeloze conflict. Rabbijn Chaim Nussbaum, vrijwilliger bij het Vrouwenkorps-KNIL Theophilia Berkenveld en SS-oorlogsverslaggever Jan Rudolf Hommes zijn personen die als gevolg van de oorlogsgebeurtenissen een wereldwijde beweging maken, maar ook een link met Nederland hebben.

Première in Airborne Museum ‘Hartenstein’

Met ‘een grenzeloos conflict’ plaatst het Airborne Museum de Slag om Arnhem in een wereldwijde context. Een dynamische kaart toont de voortdurend wisselende machtsverhoudingen, vanaf het Chinees-Japanse conflict begin jaren ‘30 tot de oprichting van het Warschaupact in 1955. Aan de hand van foto’s, films en verhalen ontstaan verbindingen tussen de historische gebeurtenissen en de individuele levensverhalen. Vaak zijn deze verhalen subjectief en soms spreken ze elkaar tegen.

De reizende tentoonstelling is t/m 30 augustus te bezoeken in het Airborne Museum in Oosterbeek. Met deze opstelling plaatst het Airborne Museum de Slag om Arnhem in een wereldwijde context.

Het initiatief

‘Een grenzeloos conflict’ is een multidisciplinair en cross-institutioneel samenwerkingsproject. Het project is een initiatief van concept- en ontwerpbureau Perspekt. Vanaf 2012 is hierin samengewerkt met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en multimediabureau Kiss the Frog.

Bij de realisatie zijn verder betrokken: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (film- en geluidsmateriaal), Paul Maas (cartografie), Marie Baarspul (tekstredactie) en Carillon (audiovisuals).

‘Een grenzeloos conflict’ is tot stand gekomen met steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het VSB-Fonds en het Vfonds.

 Bezoek www.airbornemuseum.nl

Een grenzenloos conflict - Airborne Museum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.