Beleef de ondergrondse Airborne Experience

Airborne Museum

Het museum is van 28 oktober 2019 tot 14 maart 2020 wegens verbouwing tijdelijk gesloten. Beleef de Slag om Arnhem alsof je er midden in zit. Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek brengt iedereen terug naar het jaar 1944. De ondergrondse Airborne Experience is uniek in Europa. Hier sta je in de Arnhemse straten, waar een felle strijd woedt en dwaal je door een oorlogsdecor waar schoten, inslagen, Engelse kreten en Duitse bevelen klinken.

Brug te ver

In september 1944 wilden de geallieerden de oorlog snel beslissen door een doorbraak te forceren om de Siegfriedlinie (zware verdedigingslinie van de Duitsers) heen, naar Berlijn en het Ruhrgebied. De doelstelling van Operatie Market Garden werd – na zware gevechten – niet volledig bereikt. De verkeersbrug in Arnhem bleek een brug te ver te zijn. Dit had grote gevolgen voor het verdere verloop van de bevrijding van Europa.


Villa Hartenstein

De beroemde Slag om Arnhem is in al zijn facetten zichtbaar in de villa 'Hartenstein'. Dit monumentale pand waarin het Airborne Museum gevestigd is, was tijdens de Slag om Arnhem het Britse hoofdkwartier. Met foto's en filmbeelden, authentieke objecten, documenten, beelden en persoonlijke verhalen van veteranen en burgers krijgt de veldslag een gezicht in het museum.

Beleef de Slag om Arnhem

In de ondergrondse ruimte beleef je als bezoeker wat oorlogsgeweld betekent. In de briefingroom krijg je instructies dat Operatie Market Garden gaat beginnen. Via het zweefvliegtuig worden troepen aangevoerd op de Ginkelse hei. In Oosterbeek wordt de bevrijding bezongen, maar in Arnhem vechten de geallieerden nog hard tegen de Duitsers, die over tanks konden beschikken. Bezoekers beleven alles zelf: straatgevechten en gevechten op de brug, invallen van de Duitsers in een werkplaats, terugtrekking naar Oosterbeek en de zware gevechten daar.

Voor de kids

Een dagje naar het Airborne Museum met de kids? Het museum staat bomvol verrassingen! Tijdens de Tom & Katja route ga je op onderzoek uit met een speciale opdracht: erachter komen wat er in september 1944 allemaal gebeurd is in Villa Hartenstein. Met mooi weer ga je lekker naar buiten om daar te speuren naar de sporen van de oorlog.

Tip: beleef de Slag om Arnhem aan de hand van drie persoonlijke verhalen in Airborne at the Bridge, bij de wereldberoemde John Frostbrug in Arnhem.

Beleef de ondergrondse Airborne Experience in Oosterbeek leent zich ook goed voor een vriendinnendag, high of afternoon tea, kinderfeestje (vanaf € 9,50 p.p.) en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Leer meer over de Slag om Arnhem. Foto: Jimmy Israel © Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Een historische plek: Museum Hartenstein. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Het oorlogsdecor, waar schoten klinken. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Airborne Museum met de kids. Foto: Airborne Museum Hartenstein.