Beleef de ondergrondse Airborne Experience

Airborne Museum

Beleef de Slag om Arnhem alsof je er midden in zit. Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek brengt iedereen terug naar het jaar 1944. De ondergrondse Airborne Experience is uniek in Europa. Hier sta je in de Arnhemse straten, waar een felle strijd woedt en stap je in een zweefvliegtuigje waarmee je naar de slag reist om munitie te droppen. Gaan jullie het halen, want de schoten en bominslagen komen wel heel dichtbij.

Brug te ver

In september 1944 wilden de geallieerden de oorlog snel beslissen door een doorbraak te forceren om de Siegfriedlinie (zware verdedigingslinie van de Duitsers) heen, naar Berlijn en het Ruhrgebied. De doelstelling van Operatie Market Garden werd – na zware gevechten – niet volledig bereikt. De verkeersbrug in Arnhem bleek een brug te ver te zijn. Dit had grote gevolgen voor het verdere verloop van de bevrijding van Europa.


Villa Hartenstein

De beroemde Slag om Arnhem is in al zijn facetten zichtbaar in de villa 'Hartenstein'. Dit monumentale pand waarin het Airborne Museum gevestigd is, was tijdens de Slag om Arnhem het Britse hoofdkwartier. De vaste tentoonstelling begint met de villa zelf. De hoofdetage ademt weer helemaal de sfeer van toen, compleet met de oorspronkelijke muurschilderingen. Des te harder komen de gevolgen van de oorlog binnen als je de trap opgaat en om je heen geconfronteerd wordt met vidoebeelden van de slag om Arnhem, om je heen geprojecteerd op de muren. Met foto's en filmbeelden, authentieke objecten, documenten, beelden en persoonlijke verhalen van veteranen en burgers krijgt de veldslag een gezicht in het museum.

Beleef de Slag om Arnhem

In de ondergrondse ruimte beleef je als bezoeker wat oorlogsgeweld betekent. In de briefingroom krijg je instructies dat Operatie Market Garden gaat beginnen. Stap in het zweefvliegtuig en help om troepen te droppen op de Ginkelse hei. In Oosterbeek wordt de bevrijding bezongen, maar in Arnhem vechten de geallieerden nog hard tegen de Duitsers, die over tanks konden beschikken. Bezoekers beleven alles zelf: straatgevechten en gevechten op de brug, invallen van de Duitsers in een werkplaats, terugtrekking naar Oosterbeek en de zware gevechten daar.

Voor de kids

Een dagje naar het Airborne Museum met de kids? Het museum staat bomvol verrassingen! Ga op onderzoek door het museum met de speciale audiotour voor kinderen. Duik de konijnenholen in met de konijnen van Waterschapsheuvel en ga op zoek naar een plek om in vrede te leven. Je komt door vier kamers, escaperooms eigenlijk, waar je via puzzels en opdrachten de sleutel naar de vrede moet zien te vinden. Met mooi weer ga je lekker naar buiten om daar te speuren naar de sporen van de oorlog.

Tip: beleef de Slag om Arnhem aan de hand van drie persoonlijke verhalen in Airborne at the Bridge, bij de wereldberoemde John Frostbrug in Arnhem.

Airborne Museum in Oosterbeek leent zich ook goed voor een vriendinnendag, high of afternoon tea, kinderfeestje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Leer meer over de Slag om Arnhem. Foto: Jimmy Israel © Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Een historische plek: Museum Hartenstein. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Het oorlogsdecor, waar schoten klinken. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Beleef de Airborne Experience. Foto: Airborne Museum Hartenstein.

Airborne Museum met de kids. Foto: Airborne Museum Hartenstein.