1

J.H. Knoop Tuinman van Maria Louise




J.H. Knoop Tuinman van Maria Louise

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat prinses Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. Vanaf 9 april organiseren culturele instellingen en anderen gedurende enkele maanden tal van activiteiten waarin de destijds zeer geliefde Maria Louise en de stadhouderlijke familie centraal staan.

Het HCL pakt uit met de tentoonstelling Johann Hermann Knoop (ca. 1700-1768). Verlicht allesweter en hovenier van prinses Maria Louise. Download hier de flyer over de tentoonstelling.

De prinses liet Knoop in 1732 vanuit het Duitse Kassel naar Leeuwarden komen. Knoop had in Kassel de kneepjes van het vak geleerd van zijn vader die als hovenier werkzaam was aan het hof van Maria Louise’s vader Karel, de landgraaf van Hessen-Kassel. In Leeuwarden was Knoop verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de tuinen van Mariënburg, het buitenverblijf van Maria Louise vlak buiten Leeuwarden. Ook werkte Knoop aan de Prinsentuin.

Volgens de overlevering werd Knoop in 1749 door Maria Louise ontslagen wegens drankzucht. Hij verdiende daarna de kost als onderwijzer in wiskundige vakken en als schrijver van een groot aantal boeken op het gebied van hovenierskunst, landmeetkunde, wiskunde en astronomie.

Tentoonstellingsaffich J.H. Knoop

Johann Hermann Knoop lijkt daarmee te passen in de kring van Friese autodidacten die zich in de achttiende eeuw onder invloed van de Verlichting interesseerden voor de natuurwetenschappen en over diverse wetenschappelijke thema’s publiceerden. Met velen van hen, zoals telescoopmaker Wytze Foppes, moet Knoop contact hebben gehad. Knoop wordt bovendien gezien als de grondlegger van de pomologie, de studie naar fruitsoorten. Zijn boeken Pomologia en Fructologia met beschrijvingen èn tekeningen van honderden appel,- peer- en andere fruitsoorten en zijn Dendrologia met beschrijvingen van boomsoorten en heesters zijn tot op de dag van vandaag zeer geliefd.

Knoops publicaties over tal van onderwerpen zijn in de tentoonstelling te bewonderen en gevens ons een inkijk in het leven in Leeuwarden en Friesland in de achttiende eeuw. De tentoonstelling is (vanaf 10 april) tot en met 3 januari 2016 te zien. Er worden ook lezingen e.a. activiteiten georganiseerd rond Knoop en zijn tijd.

 Bezoek historischcentrumleeuwarden.nl

J.H. Knoop Tuinman van Maria Louise
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.