1

Groei op 't hoogeland - H.N. Werkman




Groei op 't hoogeland - H.N. Werkman

» Let op: deze activiteit is voorbij «

2015 is uitgeroepen tot het jaar van drukker en kunstenaar H. N. Werkman, ter nagedachtenis aan zijn dood nu 70 jaar geleden. Twaalf maanden lang wordt een breed scala aan activiteiten aan het leven en werk van deze bijzondere drukker en kunstenaar gewijd. Ook Landgoed Borg Verhildersum besteedt uitgebreid aandacht aan het leven en werk van deze in 1882 geboren en inmiddels wereldberoemde oud-Leenster. Leerlingen van lokale basisscholen brengen het van het Leens in de jeugd van Werkman tot leven. Het project “Klasse(n)conservatoren” omvat de expositie “Groei op ’t Hoogeland” in de Museumboerderij van Verhildersum, maar ook een rondgang door Leens.

Op 10 april 1945 werd H. N. Werkman door de Duitsers gefusilleerd in Bakkeveen. De drukker en beeldend kunstenaar Werkman was toen 62 jaar oud. Werkman werd in 1882 in Leens geboren. De eerste 10 jaar van zijn leven bracht hij er door. Na het overlijden van zijn vader, verhuist het gezin naar de stad Groningen. Uit de brieven die Werkman aan het eind van zijn leven schreef, blijkt zijn Noord-Groningse jeugd een onuitwisbare indruk op hem te hebben gemaakt. In zijn werk grijpt hij onder meer terug op de beelden die hij als kind registreerde. Enkele van zijn brieven en andere memorabilia uit zijn jeugd zullen tentoongesteld worden, met dank aan Martin Werkman, achterneef van deze beroemde kunstenaar.

In Klasse(n)conservatoren! gaan de Leenster kinderen van nu op zoek naar het dorp Leens waar hun leeftijdsgenootjes Hendrik, Martinus en Pieter Werkman hun jeugd doorbrachten. Welke gebouwen zijn er nog? Wat is er in ruim een eeuw veranderd? Hun bevindingen vertalen ze onder begeleiding van professionals naar artistieke producten. Zo zullen 19eeeuwse liedjes zingen en opnemen, soundscapes vervaardigen bij speciaal voor de gelegenheid geschreven verhalen, Werkmanbehang drukken en animaties over oude ambachten in de geest van H.N. Werkman maken. Met de eindproducten zullen zij een zestal kabinetten in de Museumboerderij van Landgoed Borg Verhildersum inrichten. Leerlingen van GBS De Handpalm, OBS Lydinge en CDBS De Regenboog nemen deel aan Klasse(n)conservatoren!.

 Bezoek www.verhildersum.nl

Groei op 't hoogeland - H.N. Werkman
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.