Uit liefde voor hout van MIJ




Uit liefde voor hout van MIJ

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Museum IJsselstein (MIJ) is van 20 juni tot en met 27 september de tentoonstelling ‘Uit liefde voor hout van MIJ. Van IJsselsteinse meubelindustrie tot Gerrit Rietveld en herman de vries’ te zien.

Indrukwekkende installaties
Bekijk de vernieuwende ontwerpen van jong talent tegenover echte designklassiekers van Gerrit Rietveld. Ervaar de indrukwekkende installaties die speciaal voor deze tentoonstelling op locatie zijn gemaakt. Bijvoorbeeld in de 16de-eeuwse kasteeltoren. Ontdek de films en ga mee op een reis waarin hout de hoofdrol speelt. In deze tentoonstelling presenteert MIJ het meubelambacht van IJsselstein en de bijbehorende gereedschappen, in combinatie met hedendaagse kunst en vormgeving. Dit levert spannende combinaties op waarin het verleden aan het heden gekoppeld wordt.

Iedereen houdt van hout
Wie wordt er niet door geraakt? De grote variëteit aan stammen, het ruwe van de bast, de eindeloze jaarringen, de vlammende nerven, de donkere knoesten en de warme kleuren. Iedereen houdt van hout. Hout leeft. Het verkleurt, krimpt of zet juist uit, altijd in beweging. Het is materiaal dat kunstenaars en vormgevers inspireert tot het creëren van bijzondere ontwerpen.

Een brede selectie van onderwerpen
Het naakte kale hout is het materiaal dat alle ontwerpers en kunstenaars in deze tentoonstelling verbindt. Het resultaat is een brede selectie van onderwerpen en ontwerpen. Van Piet Hein Eek en Ron van der Ende die zich laten leiden door sloophout tot Lex Pott die juist de boom zichtbaar houdt in vorm en structuur. Van de houten auto van Joost Conijn tot de fascinerende houten mannen van Levi van Veluw. Van de robuuste installaties van Simcha Roodenburg tot het poëtische werk van Leontien Kurpershoek en Frank Havermans. Van de klassiek moderne meubels van Gerrit Rietveld tot de boomstam van herman de vries.

Vier locaties
De tentoonstelling is te zien op vier locaties. In het museum, de 16e-eeuwse kasteeltoren, de Waag en op de zolder van het historische stadhuis. Deze locaties zijn te bezoeken met een rondleider. De Waag is altijd toegankelijk vanaf het terras van restaurant de Kloostertuin. Kijk hier voor de adresgegevens van de locaties.

Deelnemende kunstenaars
Levi van Veluw, herman de vries, Gerrit Rietveld, Maarten Baas, Simcha Roodenburg, Piet Hein Eek, Leontien Kurpershoek, Leonard van Munster, Moritz Ebinger, Frank Halmans, Sjoerd Buisman, Jan Sleper, Tejo Remy & René Veenhuizen, Martin Edelbroek, Lex Pott, Jan Willem Zuidhoek, Joost Conijn, Jurgen Bey, Frank Havermans, Ron van der Ende, Evelien de Goeij, Helen Vergouwen, Roderick Vos, Maarten Vanden Eynde, Basten Leijh.

 Bezoek www.museumijsselstein.nl

Uit liefde voor hout van MIJ
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.