1

Jong in Hindeloopen




Jong in Hindeloopen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Hoe was het om geboren te worden in Hindeloopen, op te groeien aan het water en binnen de beschutting van de Zuiderzeedijk? De expositie ‘Jong in Hindeloopen’ tilt een tipje van de sluier op.

Zodra een kindje het levenslicht had aanschouwd werd het ingebakerd en in de kleurig beschilderde Hindelooper wieg gelegd. Christoffel Bisschop heeft dit in 1892 sfeervol weergegeven op zijn schilderij ‘The happy family’. Dit grote doek, bruikleen van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen, vormt het topstuk van de expositie. Aanhakend bij de afgebeelde wieg worden er op de tentoonstelling een 18e- en een 20e-eeuwse Hindelooper wieg getoond.

Op schilderijen, o.a. van P.W. Sebes en Chr. Bisschop, en prenten is te zien hoe de kleding van de kinderen verandert naarmate zij ouder worden. De kinderkleding werd meestal tot op de draad versleten, maar diverse sitsen jongens- en meisjesmutsen en jakjes zijn desondanks bewaard gebleven. Er worden zilveren geboortelepels en rammelaars geëxposeerd, divers speelgoed en natuurlijk merklappen, de praktische borduuroefeningen van de meisjes, met enkele specifieke Hindelooper motieven.

Van klein naar groot: de wikkelkindjes zijn sneller dan mem en fear gedacht hadden er op hun beurt aan toe om de mooie familiewieg van zolder te halen.

 Bezoek www.museumhindeloopen.nl

Jong in Hindeloopen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.