Museum Hindeloopen
Museum Hindeloopen

Smalle straatjes, een idyllische haven, en een prachtige ligging aan het IJsselmeer. Dat is Hindeloopen, één van de bekende Friese elf steden. Alles over de geschiedenis van dit voormalige Zuiderzeestadje is te vinden in Museum Hindeloopen.

Museum Hindeloopen

Dankzij een gulle gift van Hidde Nijland en zijn vrouw ontstond in 1919 Museum Hindeloopen. De gift bestond uit Hindelooper meubelen, kleding en gebruiks- en siervoorwerpen, die Nijland in zijn leven bij elkaar had gesprokkeld. Hiermee is het één van de oudste musea in Friesland. Ga dwalen door de geschiedenis, toen Hindeloopen nog een bloeiend Zuiderzeestadje was.

Hindelooper schilderkunst en klederdracht

In Museum Hindeloopen is van alles te zien uit Hindeloopen, zoals de Hindelooper schilderkunst. Het Hindelooper beschilderde meubilair is wereldberoemd. De schilderstijl is te herkennen aan veel krullen, bloemen en bladeren. Typisch voor Hindeloopen zijn de butten (houten reiskoffers), vaak prachtig beschilderd. Ook erg beroemd was de Hindelooper klederdracht. Deze klederdracht was verre van ingetogen, maar juist heel kleurrijk door de combinatie van gebloemde en geruite stoffen (Oost-Indische bonten). In het museum is klederdracht voor mannen, vrouwen en kinderen te zien.

Museum Hindeloopen in Hindeloopen leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.museumhindeloopen.nl

Museum Hindeloopen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.