1

Filosoferen met kinderen




Filosoferen met kinderen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

WAT IS FILOSOFEREN MET KINDEREN? Wat doen we?

Het is zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim. Filosoferen klinkt moeilijk en veel mensen menen dat het niet geschikt is voor kinderen, maar dat is onzin. Iedereen kan het, zelfs als je pas vier jaar bent! Sterker nog: het is een aangeboren behoefte om te willen weten hoe het leven in elkaar zit. Kinderen stellen niet voor niets honderden waaromvragen.

We praten met een groepje kinderen over vragen die je jezelf kan stellen: Bijvoorbeeld: heeft een aardappel waarde? Of: is een aardappel belangrijk? Als je naar een landbouwmachine kijkt, ziet iedereen dan hetzelfde? Moet je leren kijken of leren zien? Is een museum nodig? En er zijn nog vèèèèl meer vragen.

Denken we allemaal hetzelfde over de dingen? Wat bedoelt de ander? Zijn er antwoorden op alle vragen?

Met maximaal 10 kinderen in ongeveer dezelfde leeftijdsgroep proberen we een vraag, en de antwoorden van een ander kind, van alle kanten te bekijken.

Het is van belang dat het Landbouwmuseum van tevoren weet hoeveel kinderen er komen en hoe oud de kinderen zijn. Misschien kan er nog een gespreksleider uitgenodigd worden, misschien houden we meerdere gesprekken na elkaar. Om een en ander te plannen is het van belang dat het opgeven van deelnemers heel precies gebeurt:
- aantal kinderen
- leeftijd van elk kind
- Tijdstip

! Let op: niet opgegeven, niet meedoen!

Planning eerste sessie 11.30 uur. Tweede sessie 12.30 uur.

 Bezoek www.landbouwmuseumtiengemeten.nl

Filosoferen met kinderen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.