Huug Pleysier




Huug Pleysier

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Huug Pleysier (Rotterdam 1944 – 2000 Groningen) studeert in 1968 cum laude af in schilderen, tekenen en grafiek aan de Academie van Beeldende Kunst in Rotterdam. Zijn kunstenaarschap komt echter pas echt tot bloei na zijn verhuizing in 1970: eerst naar Boornbergum, Friesland en daarna naar Groningen.

Techniek
Pleysier is het meest bekend om zijn zink-etsen, een druktechniek waarbij getekend wordt op een met vernis afgedekte zinken plaat, waarna de tekening wordt ingebeten in zuur en op vochtig papier afgedrukt.
De in de tentoonstelling getoonde foto-etsen zijn voortgekomen uit een samenwerking met Pleysiers goede vriend en kunstliefhebber Charles Wildevuur. Terwijl Huug aan het werk was, maakte Charles foto’s. Beide technieken komen bij elkaar, wanneer de vellen fotopapier, met daarop portretten van Pleysier, gebruikt worden om de natte print van de ets op af te drukken.

Klaverblad
De 8-serie geeft ons een beeld van Pleysiers gedachtegang en werkwijze. Hij begint met een vorm: het klaverblad. Het klaverblad staat symbool voor de drie-eenheid man, vrouw, kind. Door het klaverblad te delen ontstaan twee gespiegelde drieën. De drieën deelt hij opnieuw, waardoor vier elementen ontstaan. Deze vier afzonderlijke eenheden vormen de basiswaarden van de samenleving: man, vrouw, kind en vriend. Samen vormen zij het cijfer 8.

Bij de expositie hoort een gelijknamige catalogus die voor €20 te koop is in de museumwinkel.

In het najaar van 2015 is er later werk van Huug Pleysier te zien in Museum Belvédère in Heerenveen en Museum Dr8888 in Drachten.

 Bezoek www.groningermuseum.nl

Huug Pleysier
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.