Vier eeuwen tafelcultuur




Vier eeuwen tafelcultuur

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Eten hoort bij het leven. Zodra gezamenlijk wordt gegeten, wordt het diner een sociale bezigheid, een middel tot communicatie, tot representatie, tot onderscheid. Eten is verleiden, via de zintuigen. Dat gebeurde niet alleen via de smaakpapillen, maar bovenal door de mooiste gedekte tafels te creëren. Gebruiksvoorwerpen als bestek, servetten en glazen ontwikkelden zich vanuit hun basale functie tot decoratief statussymbool.

De samenhang tussen de verschillende voorwerpen op een gedekte tafel is vaak van groot belang. Het Gemeentemuseum Den Haag toont daarom de mooist denkbare voorwerpen niet als losse objecten, maar in hun onderlinge samenhang. In de museumzalen zullen compleet gedekte tafels verrijzen, aangevuld met tekeningen, schilderijen en meubels in een tentoonstelling die wordt vormgegeven door Maarten Spruyt en Tsur Reshef.

Tegelijkertijd met ‘Nederland dineert’ verschijnt ook een kinderboek Allemaal aan tafel! en bijbehorende kindertentoonstelling. Bovendien wordt een tentoonstelling ingericht met hedendaags werk van Bouke de Vries, geïnspireerd op de eeuwenoude tafelcultuur.

 Bezoek www.gemeentemuseum.nl

Vier eeuwen tafelcultuur
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.