1

Het Crouwel-effect




Het Crouwel-effect

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In het voorjaar van 2016 organiseert GR-ID in samenwerking met Academie Minerva het project: Het Crouwel-effect over de invloed van Wim Crouwel op de grafische vormgeving van Nederland. De wereldberoemde typograaf, grafisch vormgever, docent en museumdirecteur Wim Crouwel (1928) zette met zijn ontwerp van The New Alphabet in 1967 de hele grafische wereld op zijn kop. Een lettertype met alleen horizontalen en verticalen dat lang niet altijd even goed leesbaar was. De grafiche ontwerpen die hij maakte voor onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam waren minstens even spraakmakend en zouden van blijvende invloed zijn op de vormgeving in Nederland, maar ook daarbuiten. Maar wat was nou het effect van het werk van Wim Crouwel, wie lieten zich door hem beïnvloeden en wie gingen radicaal tegen zijn modernisme in?

In dit project laten we op twee locaties zien wat de invloed was en is van Wim Crouwel op diens tijdgenoten, latere generaties en de student grafische vormgeving en typografie van vandaag de dag. Crouwel kende vele volgers, maar zijn vernieuwende en nogal radicale breuk met de traditie leidde er ook toe dat vormgevers zich tegen hem gingen afzetten en juist een tegengestelde richting op gingen. Ook van deze mensen wordt werk getoond. Naast werk van de meester zelf, zal onder meer werk te zien zijn van vormgevers als Experimental Jetset, Karel Martens, Floor Wesseling en Will van Sambeek en tal van andere Nederlandse vormgevers. Crouwel zelf zal nauw betrokken zijn bij de totstandkoming van het project.

Expositie GR-ID: 'Het Crouwel-effect, de invloed van Crouwel op de grafische vormgeving in Nederland', werk van bekende Nederlandse vormgevers die zijn beïnvloed door en zich hebben afgezet tegen Crouwel.
Eerste expositie Academie Minerva: Crouwel zat zelf op Minerva, maar welke invloed heeft hij daar gehad op docenten en studenten?
Tweede expositie Academie Minerva: gedurende het najaar van 2015 volgen studenten grafische vormgeving een vakklas over Crouwel - wat zijn de resultaten van deze vakklas?
Publicatie 'Het Crouwel-effect'; GR-ID geeft samen met Uitgeverij De Buitenkant, Amsterdam een tweetalige publcatie uit over de invloed van Crouwel op de grafische vormgeving in Nederland. De publicatie is van de hand van Karin van der Heiden.
Symposium: GR-ID en Academie Minerva organiseren een symposium over de figuur Crouwel - hoe was hij als baas, als collega, als museumdirecteur, als vormgever?

 Bezoek www.gr-id.nl

Het Crouwel-effect
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.