1

200 jaar Koninkrijk in de Wijk




200 jaar Koninkrijk in de Wijk

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In de aanloop naar Prinsjesdag staat Den Haag in het teken van 200 jaar Koninkrijk in de Wijk. Vanaf zaterdag 12 september worden er, voor en door Hagenaars, tal van feestelijke activiteiten georganiseerd in de acht Haagse stadsdelen. De festiviteiten vinden plaats ter afsluiting van Den Haag Viert 200 jaar Koninkrijk. Van Schilderswijk tot Scheveningen en van Leidschenveen-Ypenburg tot Loosduinen: overal in de stad wordt voorafgaand aan Prinsjesdag het feest van de democratie gevierd!

Laak:

Hoedjesparade
Stadsdeel Laak verandert voor één dag in een Koninkrijk! Op zaterdag 12 september kan iedere bewoner gratis meedoen aan de Hoedjesparade. Tussen 13.45 en 19.00 uur wordt deze parade georganiseerd voor jong en oud, door het hele Koninkrijk Laak waarin van alles te beleven is. Iedereen die meeloopt is van harte uitgenodigd om zijn mooiste en meest feestelijke kroon, hoed of hoofddeksel op te zetten. Kinderen mogen natuurlijk verkleed als prins of prinses. Samen laten de bewoners zien hoe trots ze zijn op hun internationale Koninkrijk Laak! De Hoedjesparade start op het Lorentzplein en eindigt in Laaktheater.

Programma Hoedjesparade zaterdag 12 september
- 13.45 - 14.45 uur: Start parade op het Lorentzplein met een high tea.
- 14.45 - 15.00 uur: Koninklijke optocht naar Vadercentrum Adam.
- 15.00 - 16.15 uur: Workshop Kroontjes maken voor kinderen in Vadercentrum Adam. Muziek en gezelligheid voor de volwassen.
- 16.15 - 16.30 uur: Koninklijke optocht naar Hindoecentrum Sewa Dhaam, voor één dag omgedoopt tot het Hof van de koning.
- 16.30 - 17.30 uur: In het Hof van de Koning wordt het sprookje over Koninkrijk Laak voorgelezen met natuurlijk een echte troon, muziek, een hapje en een drankje.
- 17.30 - 17.45: Koninklijke optocht naar Laaktheater.
- 17.45 - 19.00 uur: Afsluiting van de Hoedjesparade met de theatervoorstelling ‘Er was weer...Sneeuwwitje’ van theatergroep THINK! voor de kinderen en een hofbal met muziek voor de volwassenen.

Segbroek:

200 Koning(innen)rijk
In Segbroek mogen kinderen zelf even koning of koningin zijn. Er komt een verdrietige koning naar hun school omdat hij zich een beetje alleen voelt. Hij benoemt daarom alle kinderen voor een dag tot koning en koningin. Ze mogen meedenken over wat zij belangrijk vinden voor ons land. Hun ideeën worden vastgelegd op foto en video en daarna tentoongesteld. De expositie vindt plaats in Bibliotheek Segbroek aan de Weimarstraat 353. De feestelijke opening is op donderdag 10 september om 16.00 uur. Dit is tevens de officiële start van 200 jaar Koninkrijk in de Wijk. Haagse Hout:

Wijkfeest Stuyvesantplein
Zaterdag 12 september vindt in Bezuidenhout een wijkfeest plaats op het Stuyvesantplein. Van 13.00 tot 16.30 uur worden voor jong en oud activiteiten georganiseerd met het thema 200 jaar Koninkrijk. Jongeren presenteren hun de rap over vrijheid en democratie die ze onder leiding van rapper Umit-C hebben ingestudeerd. Ook zijn allerlei kraampjes met activiteiten. Kinderen kunnen zich verkleden als koning of koningin, een feesthoed of feestslinger maken, grabbelen, in de draaimolen of op het springkussen en kan je balgooien of oudhollandse spelletjes doen. Er zijn diverse muzikale optredens, van musici uit de wijk, een brassband en van de reggaeband Blended Culture, die het wijkfeest afsluit.

Loosduinen:

200 jaar Koninkrijk-rap
In de weken voorafgaand aan Prinsjesdag geeft de bekende rapper Umit-C diverse workshops aan jongeren in Loosduinen over de thema’s vrijheid en democratie. De workshops werken toe naar één gezamenlijke rap die wordt opgenomen in een studio, waarna er een videoclip van wordt gemaakt. De Loosduinse rappers mogen vervolgens live komen optreden tijdens het festival Geluid van Loosduinen op zaterdag 12 september, waar ze om 14.05 uur hun rap presenteren op het hoofdpodium. Het Geluid van Loosduinen vindt plaats op het Loosduinse Hoofdplein.
Escamp:

Koninkrijk Moerwijk
In de aanloop naar Prinsjesdag zijn bewoners van de wijk Moerwijk aan de slag gegaan met hun eigen Troonredes. Deze worden gebundeld in het Mijn Moerwijk Magazine; een gids over het koninkrijk Moerwijk, dat een bijzonder beeld geeft van ontwikkelingen in de wijk.
De Moerwijkse Troonredes zijn persoonlijke portretten geworden, waarin bewoners hun ideeën uiteenzetten om de wijk te verbeteren. Verder zijn in het magazine diverse reportages te lezen en is prinses Irene geïnterviewd over haar band met Moerwijk. Ook wordt de royal make over van twee buurvrouwen getoond en geven twee pittige thuiskoks uit de wijk een kijkje in hun keuken.
Het Mijn Moerwijk Magazine, dat verschijnt in het kader van 200 jaar Koninkrijk in de Wijk, wordt feestelijk gepresenteerd op Prinsjesdag, dinsdag 15 september in Paviljoen Zuiderpark aan de Johanna Naberweg 5. De presentatie is van 19.00 – 22.00 uur en iedereen is hierbij van harte welkom.

Ook vinden er allerlei leuke en interessante activiteiten plaats in Escamp, georganiseerd door de stichting Dalmar. Zo is er op 13 september het voetboelbaltoernooi De Cup van Prinsjesdag en worden er excursies en discussiebijeenkomsten georganiseerd.
Leidschenveen-Ypenburg:

200 Koning(innen)rijk
Ook in Leidschenveen-Ypenburg mogen kinderen zelf even koning of koningin zijn. Net zoals in Segbroek komt in dit stadsdeel ook een verdrietige koning op bezoek die alle kinderen voor een dag tot koning en koningin benoemt. Alle ideeën die de kinderen hebben over wat zij belangrijk vinden voor ons land, worden vastgelegd op foto en video en daarna tentoongesteld. In Leidschenveen-Ypenburg wordt de expositie gehouden in de bibliotheek aan de Emmy Belinfantedreef 7 en geopend op vrijdag 11 september om 16.00 uur.

Centrum:

Het Koninkrijk der Kinderen
Kinderen uit de Schilderswijk zijn actief aan de slag geweest met vragen over ons koninkrijk: hoe is land gevormd in Nederland en hoe zouden jullie dat doen? Zijn grenzen eigenlijk nodig? Hoe ziet jullie Koninkrijk der Kinderen eruit op de wereldbol? Is er in jullie Koninkrijk nog geld en hoe ziet dat er uit? Of is er een andere economie, ruilhandel bijvoorbeeld? Onder leiding van experts op uiteenlopende gebieden, van kunstenaars en architecten tot juristen en economen hebben kinderen hun ideeën voor het Koninkrijk der Kinderen verbeeld in tekst, video, maquettes, tekeningen en presentaties. De expositie vindt plaats in de bibliotheek in de Schilderswijk.

Scheveningen:

Prinsjespop
Op zaterdag 12 september 2015 vindt een uniek evenement plaats in het hart van Scheveningen: Prinsjespop. Een happening in de Keizerstraat met politieke debatten, live muziek, Haags literaire comedy en koninklijk-culinaire hoogstandjes. De avond start om 18.00 uur en eindigt in de nachtelijke uren. Zo is er een wervelende show van het Haags collectief Puur Gelul, met onder andere Karel Kanits, Boozy en Jeffrey Huf. Tijdens het Groot Schevenings Debat in de Oude Kerk kruisen landelijke en lokale politici, ondernemers, bewoners en belangenverenigingen de degens op de onderwerpen bezuinigingen, zorg en Scheveningen. Uiteraard zal ook de naderende Miljoenennota besproken worden. Tussen de debatten door speelt de Haagse zanger Willem Bodhi zijn songs. Entree Prinsjespop is gratis.


Meer weten of 200 jaar Koninkrijk in de Wijk? Kijk op www.denhaagviert.nl.

 Bezoek www.denhaagviert.nl

200 jaar Koninkrijk in de Wijk
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.