Het straatje van Vermeer




Het straatje van Vermeer

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Dankzij nieuw archiefonderzoek is voor het eerst de exacte locatie van het wereldberoemde 'Het straatje' van Johannes Vermeer ontdekt. Het Rijksmuseum wijdt van 20 november 2015 t/m 13 maart 2016 een tentoonstelling aan deze ontdekking. Van Vermeer zijn ongeveer 35 schilderijen bewaard gebleven, waaronder de oudst bekende naam van Het straatje, in het Rijksmuseum, het andere is Gezicht op Delft in het Mauritshuis in Den Haag. De drie andere schilderijen van Vermeer in de collectie van het Rijksmuseum zijn Het melkmeisje, De brieflezende vrouw en De liefdesbrief. De schilderijen van Vermeer zijn te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum waar ze dagelijks door duizenden bezoekers worden bewonderd. Delft, de stad waar de schilder zijn leven lang woonde en werkte, bezit geen enkel werk van zijn hand.

De presentatie over Het straatje is eerst in het Rijksmuseum en daarna in Museum Prinsenhof Delft te zien. De locaties die met het leven van Vermeer en Het straatje zijn verbonden bevinden zich allemaal in de directe nabijheid van het museum in Delft. Na een bezoek aan de tentoonstelling kan de bezoeker letterlijk in de voetsporen van Vermeer treden.

De presentatie is mede mogelijk gemaakt door Fonds Dirk Jan van Orden/Rijksmuseum Fonds en Rijsterborgh Fonds/Rijksmuseum Fonds.

 Bezoek www.rijksmuseum.nl

Het straatje van Vermeer
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.